02.12.2020

UUTTA BLOGISSA: Koronan kutistama kisakausi 2020 tuotti silti ennätyksellisiä onnistumisia

Koronan kutistama kisakausi 2020 tuotti silti ennätyksellisiä onnistumisia

Koronavuosi jää maailman historiaan ikävistä syistä, mutta monien Tallivahdikkojen mieleen se jää myös koiraharrastamisen saavutuksista. Hovawarteille tuli kaiken kaikkiaan maassamme jopa enemmän palveluskoirakoekäyntejä, yli 80, ja tuloksia kuin aiempina kolmena vuotena. Se on erittäin hienoa ja herättää toivoa siitä, että käyttötulosten merkitys rotumme jalostamisessa alkaisi taas vahvistua. Tallivahdeilla oli pk-koekäyntejä yhteensä 28, eli lähes yhtä paljon kuin ennätysvuotenamme 2016 jolloin koekäyntejä oli 29. Vuonna 2016 tuloksia tuli 17 ja tänä vuonna 15. Tallivahtien tavoitteellisen pk-harrastamisen määrä ja tulosten laatu on edelleen varsin erinomaisella tasolla maassamme niin rodussamme kuin moneen muuhunkin pk-rodun kenneliin verrattuna. Tästä voi olla kyllä jo vaikea tasoa nostaa, mutta pääasia toki on, että parhaan ystävän kanssa on mukavaa harrastaa ja sehän se on, mikä näkyy myös tuloksissa!

Koetuloksissa tuli ennätysmäärä 1-tuloksia, uusia kahden lajin palveluskoiria ja uusien lajien pioneerejä

Tänä vuonna 15 pk-tulosta teki yhteensä kahdeksan Tallivahtia, joista kolme, Journalistin, Meerjungfrau ja Minaya tekivät ensimmäisen pk-koetuloksensa. Ne tekivät kaikki myös 1-tuloksen, eli vähintään 90 % maksimipisteistä, mikä on huikea saavutus! Voittajaluokan tuloksia teki neljä koiraa yhteensä kahdeksan kappaletta: Genie, Irrlicht, Liebling ja Mirakelmann. Saimme kaksi uutta kahden jälkilajin, IFH ja PAJÄ, palveluskoiraa Kaiser ja Liebling. Tämä vuosi jää kuitenkin Tallivahtien historiaan ennätyksellisellä määrällä erittäin hyviä, eli 1-tuloksia. Niitä tuli yhteensä 10 seitsemälle koirakolle. Upeana yksittäisenä koepäivänä jäi mieleemme 15.7. IFH-koe, jossa sekä Irrlicht että Mirakelmann saivat samassa kokeessa ensimmäiset IFH2, eli voittajaluokan, 1-tuloksensa käyttövalioarvoon. Säkylän palveluskoirajälkikoe oli toinen upea seikkailupäivä viidelle Tallivahdikolle, joista peräti neljä teki 1-tuloksen JK1:set Kaiser ja Minaya ja JK2:set Liebling ja Mirakelmann. Ikimuistoisia päiviä olivat myös Meerjungfraun JK1 1-tuloksella, joka oli myös isäntänsä Hjalliksen ensimmäinen palveluskoirakoetulos. Ja vielä ihan loppukaudesta alkoi myös kauden kolmas KVA-kello tikittää Lieblingille ja emännälleen Katille. Se oli myös molempien ensimmäinen voittajaluokan pk-koetulos. Ennätyksellisen upeaa on sekin, että peräti neljä 1-tuloksen tehneistä koiristamme oli vasta 3-vuotiaita ja kahdelle niistä alkoi käyttövaliokellokin jo tikittää!

Ikimuistoisia koekäyntejä ovat tietenkin aina BH-kokeet ja tänä vuonna ensimmäisen hyväksytyn koesuorituksensa teki Nachbarin ja emäntänsä Tanja. Myös heidän treenikaverinsa Oberinspektör ja emäntänsä Mari kokeilivat kerran käyttäytymiskokeessa, mutta kokeessa ollut juoksunarttu sekoitti 1,5-vuotiaan Otso-poikasen pään niin, että vapaana seuraamisessa Otso karkasi juoksun hajumaailmaan vain 5 metriä ennen seuruun päätöspistettä. Ei muuta kuin treeniä lisää ja uutta yritystä ensi vuonna!

Tallivahtien historiaa teki kahdessa lajissa Noblesse ja emäntänsä Sanna. He saivat heti alkuvuonna jo rallitokosta koulutustunnuksen RTK1, joka on kennelimme ensimmäinen lajin koulutustunnus. Loppuvuonna koirakko kokeili vielä kennelimme ensimmäisenä Nose Workissä hyväksytyn tuloksen komeilla 100/100 pisteillä. Historiaa tekivät myös Ruotsissa asuva Tallivahdin Opponentin ja emäntänsä Sanna. He suorittivat kerta yrittämisellä MEJÄ:n aloitusluokan. Ruotsissa tämän ns. verijäljen harrastaminen on rodussamme tavallista ja Sannan aiemmissa hoffeissa on myös lajin jälkivalio, joten kyllä on jännittävää seurata tätäkin koirakkoa tulevaisuudessa.

Näyttelyvuoden huippumme oli kaksi kansainvälistä valiota

Tallivahdeille tuli koronavuonna yhdeksälle koiralle yhteensä 18 näyttelykäyntiä, joista 11 ERInomaista arvioita, 5 erittäin hyvää ja 2 hyvää. Tulostasomme oli laatuarvosteluissa maassamme rodussamme varsin tavallinen, keskitasoa. Siihen nähden se kuitenkin on hieno, että meikäläinenhän ei ole tavoitteellisesti jalostanut oikeastaan lainkaan ulkomuotoa, mutta silti sen taso koirissamme on pääasiassa erinomainen. Toki olen vaalinut rodunomaisuutta siinäkin, vaikka se ei ole ohjannut urosvalintojani. Ulkomailla käväisi koronarajoitusten hetkeksi helpotuttua viikonlopun verran Jauchzer emäntänsä Janinan kanssa ja se tosiaan kannatti: Jauchzer voitti siellä 2 CACIBia ja tuli niiden myötä kansainväliseksi näyttelyvalioksi C.I.E. Mirakelmann sai yhdessä näyttelyssä kolme valiotitteliä, kun se voitti CACIBin ja SERTin ja niiden myötä valioitui FI MVA, SE MVA ja C.I.B. Nachbarin voitti VARA-CACIBin ja VARA-SERTin ja siskonsa Noblesse myös VARA-SERTin. Nämä menestykset vetävät vertoja hyvin kyllä jo rotumme näyttelykoirien kasvattajien saavutuksiin. Kyllä tällaiseen näyttelyvuoteenkin kelpaa kasvattajan olla tyytyväinen!

Muita upeita vuoden 2020 muistoja tuottivat pentueet P ja Q, Moukaripään tottistreenit, kennelleirit ja hakuviikonloppu

Joulun aatonaattona 2019 saivat Etelä-Saksassa alkunsa 11 Tallivahdin P-pentua, jotka syntyivät ikimuistoisena päivänä 20.02.20. Pentueen isä oli upea pikimusta käyttöjalostettu uros IP3 IFH1 BH Hooligan Devil´s Breed ja emä HeJW-16 IFH1 BH Tallivahdin Journalistin. P-pentueessa oli historiallisesti kaikkia rotumme kolmea väriä ja vielä kummassakin sukupuolessa! Toinen kevään pentue sai juuri ennen koronaa alkunsa Ruotsissa. Tämä Q-pentue syntyi 29.4. ja siinä oli 7 mustaa ja 1 kiintiömerkkari. Siinäkin pentueessa oli pikimusta ruotsalainen jälkivalio SE JVA KORAD Swedehof´s New Yorker ja emä kullanvärinen BH Tallivahdin Löwin. Q-pentue kasvoi Mili Hämäläisen kotona Maskussa. Mili ja toinen Löwinin emäntä Varpu hoitivat pennut mummojen aktiivisuudella ja taidolla jo lähes sisäsiisteiksi asti jo ennen luovutusta! Koronakevään pentukysyntä oli huima, mutta näitäkin pentueita odotti jo suuri joukko ihmisiä ennen koronaa. Monta kertaa viikossa, joskus jopa päivässä, piti sitten kasvattajan vastailla, että kaikki pennut ovat jo aikaa sitten myyty. Harmillisesti ihmiset eivät jostain syystä osaa enää etsiä tietoa kotisivuiltakaan, vaan hätäpäissään sitten laittavat vaan viestejä joka suuntaan.

Tammikuusta maaliskuuhun Moukaripäässä olleisiin talven tottelevaisuustreeneihimme osallistui yhteensä 17 Tallivahtia, joista toki samaan aikaan paikalla oli usein noin 8-10. Kevään kennelleirillemme Kuralan Kartanotilalle Yläneelle piti tulla O-pentujen isän, IP3 FH2 BH Enzo vom Bergischen Löwen, omistajat Saksasta meitä treenaamaan ja kouluttamaan suojelun saloihin, mutta tämänhän korona tietenkin esti. Pidimme leirin kuitenkin ja mukana oli 23 Tallivahtia omistajineen. Koirakot jaksottuivat koronaa ajatellen varsin sopivasti neljälle päivälle 30.5.-2.6. ja vain viisi innokkainta oli mukana alusta loppuun asti joka päivä. Saimme leirin loppupuoliskolle jälleen Esa Tapion kouluttamaan meitä palveluskoirien ABC-taitoihin. Leirillämme oli jälleen myös Katja Kontu tekemässä SmartDog-testauksia, joihin osallistui tällä kertaa kuusi koiraa.

Elokuussa järjestimme Kaisa Hilskan hakuviikonlopun 22.-23.8., johon osallistui 13 Tallivahtia yhteensä 7 eri pentueestamme. Haun lisäksi saimme koulutusta myös tottelevaisuudessa Kaisan taitavilta yhteistyökumppaneilta.

Syksyn kennelleiri oli jälleen Kuralan Kartanotilalla 2.-4.10. ja mukana oli 25 Tallivahtia omistajineen. Nyt saimme kouluttajaksemme Jari Kantoluodon ja monille avautui vallan uusia ajatuksia koiransa yhteistyön vahvistamiseen koiransa kanssa.

Joten ennätyspaljon ehdimme yhdessä harrastaa ja pitää hauskaa tänä koronavuotenakin – Tallivahdin hoffikot tietävät kyllä, että elämän päähomma on nauttia siitä!

Seuraavaan blogi-kirjoitukseeni yritänkin sitten summata 20-vuotisen kasvattajaurani ja ennen muuta analysoin sitä, kuinka olen jalostustavoitteissani onnistunut. 23.1.2001 hyväksyttiin Tallivahdin kennelnimi ja 26.10.2001 syntyi A-pentueeni. Nyt on paikallaan jonkinlainen välitilinpäätös, josta saisin lisäpontta panostaa vielä vaikka toiset 20 vuotta tähän upeaan rotuun! Ensi vuodesta 2021 tulee siis juhlavuosi ja toivottavasti monin tavoin ikimuistoinen. Nyt vielä vietämme hetken tätä vuotta ja oikein hyvää ja rentouttavaa joulun aikaa kaikille!

Takaisin