Tallivahdin Überwächter, eli Uri

U-pennut syntyivät 10.4.23, mutta yhdistelmän suunnitelma sai alkunsa jo niiden vanhempien syntymästä 2017, sillä silloin jo aloin haaveilla pennusta saakka jo parhaiden leikkikavereiden Martan ja Miron yhdistelmästä. Pentueen emä "Martta", FCI-IFH2 FCI-IGP2 JK3 FCI-BH Tallivahdin Liebling, on maamme ensimmäinen suojelutuloksen tehnyt hovawart narttu ja ensimmäinen Suomessa syntynyt koira, joka on saavuttanut FCI-IGP2, eli suojelukokeen 2-luokan tuloksen. Martalla on jo kolmesta palveluskoiralajista koetuloksia, sillä suojelun lisäksi sille käy myös käyttövaliokello erikoisjäljeltä ja kansallisesta palveluskoirajäljeltä JK3 tuloksia on myös useampia. Pentueen isä "Miro", C.I.B FI KVA-IFH FI&SE MVA FCI-IGP-FH FCI-IFH2 JK3 FCI-BH Tallivahdin Mirakelmann, on toisen polven käyttövalioni erikoisjäljeltä, FI KVA-IFH, ja kolmannen polven kansainvälinen muotovalio C.I.B. Lisäksi Mirolla on harvinainen rotumme MM-koetulos FCI-IGP-FH. Miro käyttövalioitui juuri 4 vuotta täytettyään ja samana syksynä se teki em. kansainvälisen koetuloksen Saksassa. Pentueen sukutaulussa käyttötuloksia tehneitä koiria on noin 80%, mikä kuvaa parhaiten niiden geenipohjaa. Pentuetta odotti iso joukko harrastusintoisia, kuten Martan emäntä Kati ja meikäläinenkin. U-pentuja on 8 ja vain kaksi urosta, joiden välillä oli todellakin vaikea valita. Lopulta päädyin Uriin, koska sillä oli enemmän dominanssia kuin veljellään. 

Urista huomaa jo nyt, että vanhempien tulosten taustalla ollut kapasiteetti on perinnöllistä. Se on avoin, sosiaalinen ja hyvin rohkea. Uri on kova syömään ja nauttii taistelusta, mikä tekee siitä hyvin helposti motivoitavan kaikenlaiseen tavoitteelliseen harrastamiseen. Se on kasvanut hyvin sopusuhtaisesti ja näyttää ainakin näin pentuvaiheessa varsin komealta urokselta. Uri aloitti jälkityöskentelyn jo pentulaumassa muiden kanssa. Se on luontaisesti tarkka ja vietikkään tavoitteellinen etenijä jäljellä ja sen jälkityöskentely oli helppo harmonisoida tasaiseksi suoritukseksi peltojäljen kriteerien mukaiseksi. Suojelutreenissä se kävi muutaman kerran jo maitohammasaikana ja osoitti heti hyvää rohkeutta ja päättäväisyyttä saalistuksessa. Muutamien treenien jälkeen se alkoi itse tarjota haukkumista ja kuudennessa treenissään vasta 6 kk ikäisenä se alkoi haukkua hyviä sarjoja. Toivottavasti sen kehitys jatkuu yhtä upeasti kuin on alkanut. Pk-tottelevaisuus ja peltojälki ovat meikäläiselle helppoja kouluttaa jo 4 aiemman hoffini perusteella, mutta tavoitteellinen suojelutreeni on uutta, joten yhteisellä opintiellä Urin kanssa olemme. Muutaman vuoden päästä sitten selviää miten olemme onnistuneet.

Urin suojelu- ja jälkitreenikuvat on otettu Tallivahdin syksyn kennelleirillä 2023 ja Uri on niissä 6 kk ikäinen. Alempana on vielä nuorempana pentuna otettuja kuvia. Working-dogista Urin sivulta löytyy sukutaulu ja treenivideoita.