A-pennut

Tervakoskella junnuna Saga, Ronja, Nella-emo, Caro-is, Jasu, Venla ja RetuA-pentujen kohdalla halusin käyttää pitkään ihailemani Uskihoffs Hayan jälkeläistä ja Hayaklausen kasvattajan Raila Niemisen avustuksella löysin Hayaklause Caron, joka on A-pentujen isä. Rotujärjestömme jalostustoimikunta hyväksyi yhdistelmän. Caro on ollut vuosia 10-kärjessä listalla vuoden parhaita hovawartteja listattaessa sekä näyttely- että käyttötulosten mukaan (lajina jälki). Caron tittelit ovatkin mahtavat; Caro on KANS FIN EST MVA ESTW-00 JK3 Toko voi. Koska luonteen jalostaminen on ollut alusta asti yksi tavoitteeni, on A-pentujen sukutaulun esivanhemmista 40%:lla koulutustunnus palveluskoirakokeesta.

Pentuja syntyi 26.10.2001 peräti 11 kpl ja ne ovat kaikki merkkivärisiä. Ne olivat syntyessään hyvin tasakokoisia ja reippaita ja kehittyivät aikuisiksi varsin tasaista tahtia. Elossa on edelleen 8/11 pirteää 9,5 vuotiasta veteraania. A pentuja kuvataan luonteiltaan hyvin fiksuiksi ja helposti sopeutuviksi koiriksi. Esittelyssä ensin nartut aakkosjärjestyksessä: itsellemme jätetty Abendrot = iltarusko (voimakkaat suuret merkit), Akrobatin = akrobaatti (kaunis, sopuisa), Ameise = muurahainen (vilkas, ehtivä), Anemone = vuokko (alfanaaras, kukkii mieluiten yksin), Anliegen = toivomus (tasapainoinen, kaunis) ja Augenweide = silmäterä (seurallinen, läsnäoleva). Urokset Abenteuer = seikkailu (reipas, osallistuva), Abgott = epäjumala (jössikkä, määrätietoinen), Anbeter = ihailija (osallistuva, oma-aloitteinen), Aristokrat = aristokraatti (komea, sivistynyt) sekä Aufpasser = vahti (itsenäinen, tarkkailija). A-pennuista Anemonesta tuli Vahdittaren kennelin kantanarttu ja Augenweidesta Tunturikuuran(http://www.tunturikuuran.com). . Kuvassa junioreita ja vanhemmat rodun päänäyttelyssä Tervakoskella v.2002. Vasemmalta Augenweide, Anemone, Nella-emä, Caro-isä, Anbeter, Ameise ja Aristokrat.
 
 

Monenlaisia hienoja suoritusnäyttöjä niin ulkomuodon kuin käyttöominaisuuksien osalta
A-pennuista näyttelyissä on tähän mennessä käynyt 7/11, BH-kokeen on suorittanut 4, palveluskoirakokeisiin on osallistunut 4 ja toko-kokeisiin 3 koiraa. Abendrotista tuli syksyllä 2007 ensimmäinen Tallivahtien Suomen muotovalio, kun se saavutti JK2-koulutustunnuksen palveluskoirajäljeltä. Syksyllä 09 se sai neljäntenä suomalaisen hoffina koulutustunnuksen FH1 erikoisjäljeltä. Myös Abgottilla oli vakuuttavat käyttönäytöt JK1, PEJÄ, PEHA. Abgott eli Otto oli kahden lajin pelastuskoira ja osallistui parin vuoden aikana Turun seudulla virallisiin etsintöihin. Sen hienoin käyttönäyttö tuli kuitenkin metsälenkillä siviilissä. Abgott hävisi, eikä palannut kutsuista huolimatta. Pian se alkoi haukkuilmaista koulutuksensa mukaisesti, jolloin isäntä löysi sen. Abgott oli löytänyt itseltään hengen ottaneen nuorkaisen ruumiin ja kunnon pelastuskoirana ilmaisi löydön isännälleen. Tämä on paitsi hieno tarina myös erinomainen näyttö hovawartin itsenäisestä toimintakyvystä ja käyttöominaisuuksista! Augenweide sai toisena Tallivahtina koulutustunnuksen JK1 ja sertit sillä on jo koossa, eli FI MVAn arvo oli yhden koulutustunnuksen päässä.  Anemone oli ensimmäinen suomalainen hoffi, joka uskaltautui erikoisjälkikokeeseen (FH) ja silläkin on valionarvoon vaadittavat sertit koossa. Tilavahteina niistä toimi kaksi koiraa Abendrot ja Anemone.

Abendrot ja Anemone ovat myös sijoittuneet luokissaan rodun erikoisnäyttelyssä Tervakoskella. Abendrot oli ERI3 KÄY ja Anemone ERI3 VET. Uroksista Anbeter oli hovawarttien päänäyttelyssä Tervakoskella ensimmäinen päänäyttelyssä sijoittunut Tallivahti sijoittumalla nuorten urosten neljänneksi. Veljensä Aristokrat sai myös päänäyttelyssä laatuarvion erittäin hyvä. Nartut Anliegen on ollut kaksi kertaa näyttelyssä ja sai jo heti toisella yrittämällä nuorten luokassa ensimmäisen sertifikaattinsa.  Abgott oli myös kerran näyttelyssä ja sai laatuarvion erittäin hyvä. Vuonna 2010 tuli reippaille veteraaneille edelleen upeita näyttelytuloksia ja toivottavasti sama meno jatkuu vielä jatkossakin. Vuonna 2011 Abendrot oli 9v 9kk iässä ROP Ruotsissa ja valioitui myös Ruotsin muotovalioksi. Valitettavasti se kuoli vain 2,5 viikon päästä voittonsa jälkeen syöpään ja se oli neljäs kuollut A-pentumme. Niistä peräti 6/11 on elänyt yli 12-vuotiaaksi ja toivottavasti niiden seurasta pääsee vielä nauttimaan mahdollisimman kauan.

Lisätietoja A-pennuista löytyy Tallivahtien tilastot- saiteilta

Alhaalla on kunkin koiran esittelykuva  aakkosjärjestyksessä ja lisää kuvia löytyy kuvagalleriasta. Ensin Caro-isän kuva ja kolmen sukupolven potretti ja sitten A_pentujen esittelykuvat.

Abba-tytr 6,5 kk ja Caro-is Caro-is, Ringo-isois, Nella-em ja  Abba-tytr

Tallivahdin Abendrot 7kk ja isä Hayaklause Caro           Isä Caro, vaari Famenhoffin Casimir, emä Nella ja Abba 7 kk

   Abenteuer eli Arttu 4v 4kk

FIN MVA FH1 JK2 Tallivahdin Abendrot "Abba" ks. OMAT KOIRAT    Tallivahdin Abenteuer "Arttu" Lonkat A

 Abgott eli Otto 4v 4kk Akrobatin eli Donna 1,5 v

PEHA PEJÄ JK1 Tallivahdin Abgott "Otto" (A/D)  EH                               Tallivahdin Akrobatin "Donna" (B) 

Ameise eli Venla kesll 2005 Anbeter eli Jasu 3,5 v

Tallivahdin Ameise "Venla"  (A/B)                                                          Tallivahdin Anbeter "Jasu" (B) Päänäyttelyssä NUO4

 Anemone eli Ronja Tervakoskella v. 2004 lue lis Tapahtumat -saitilta Anliegen eli Sara 3,5 v

BH Tallivahdin Anemone "Ronja" (Bja0) 3xSERT                              Tallivahdin Anliegen "Sara" (D) SERT

Aristokrat eli Retu 4 v sohvalla emntns kanssa Aufpasser eli Obelix

 Tallivahdin Aristokrat "Retu" (B) EH                                        Tallivahdin Aufpasser "Obelix"

Augenweide eli Saga vetohiihdossa meren jll

JK1 Tallivahdin Augenweide "Saga" `(Aja0) 3xSERT