Pennut tullaan pentutestaamaan ja ne saavat ensirokotteet, jolloin kaikenlaiset harrastuksetkin voi aloittaa pian pennun kotiuduttua. Mikäli olet kiinnostunut tulevaisuuden pentueistamme, laita viestiä sähköpostilla minna.tapojarvi (ät) tallivahdin.fi ja kerro miksi haluat juurikin Tallivahdin ja ylipäätään vahtivan palveluskoiran, millainen on koiramainen historiasi ja millaisen elinympäristön ja elämän voisit pennulle tarjota? Priorisoin pennunostajissa tavoitteellisesti palveluskoiraharrastamiseen tähtääviä ja toivon sinun perehtyvän pk-lajeihin ja koulutusmahdollisuuksiisi niissä jo etukäteen.
T ja U-pentueemme ovat näillä näkymin suunnitelmissa alkuvuonna 2023. Toisen pentueen emäksi on suunniteltu sijoitusnarttuni, maamme ensimmäinen suojelutuloksen tehnyt hovawartnarttu ja kolmas suojeluhoffi ylipäätään, IFH2 JK2 IGP1 BH Tallivahdin Liebling. Sen puolisoksi tulee oma ÄLLIKKÄMIES Mironi, joka on toisen polven käyttövalioni ja kolmannen polven kansainvälinen muotovalioni: C.I.B FI KVA-IFH FI & SE MVA IGP-FH IFH2 JK3 BH Tallivahdin Mirakelmann. Toisen pentueen emäksi tulee Pöytyällä tilavahtina toimiva Tallivahdin Nachteule, jonka isoisä ja myös Mironi isä on kohta 12 v täyttävä SuperRepeni, eli C.I.B FI KVA POHJ MVA FI&SE&NO MVA HeJW-11 IFH2 FH2 JK3 TJ1 BH Tallivahdin Freiberufler. Repen tytär naapurin Raksu, JV-15 Hoffen-Haus Penrosa astutettiin saksalaisella käyttöuroksella IP3 IFH2 FH2 BH Dakota vom Bagalutenhof ja sen seurauksena syntyivät 9 N-pentuamme. Kaikki Tallivahdit ovat esitelty omilla sivuillaan. Näistä pentueista odotan oikein mukavia harrastuskavereita vaativiinkin pk- ja peko-tavoitteisiin.



Tallivahtien kasvatuksessa korostuvat käyttöominaisuudet etenkin hyvä koulutettavuus palveluskoirakokeita ajatellen. Tallivahdeista noin kolmasosa menee harrastuskumppaneiksi, kolmasosa tilavahdeiksi ja kolmasosa perhekoiriksi. Kaikki ne myydään ensisijaisesti parhaiksi ystäviksi. Pentujemme kysyntä on hyvää jo paljon ennen niiden syntymää, joten kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä ja kertoa pentuun liittyvistä toiveistaan, koirakokemuksistaan sekä elinympäristöstään sähköpostilla mahdollisimman tarkkaan minna.tapojarvi (@) tallivahdin.fi
Pentujamme odottavien suosittelen hyvissä ajoin tutkimaan lähiseudultaan sopivia palveluskoirayhdistyksen tai pk-koirien kouluttamiseen suuntautuneen koira-alan ammattilaisen pentu- ja tottelevaisuuskoulutuksia. Pennusta asti tehty järjestelmällinen koulutus varmistaa parhaiten sujuvan yhteistyön. Vaikka tulokset eivät itsestään tietenkään periydy, niin niiden perustana oleva koulutettavuus kyllä periytyy ja nuorella koiralla tehdyt tulokset ovat näyttöinä siitä paras osoitus - jälleen siis panostamme tosissamme palveluskoiraominaisuuksiin! Pentueidemme sukupuita, kuvia ja videoita voi käydä ihailemassa www.working-dog.com sivustolla.
Kasvatit-valikon alla olen hieman profiloinut Tallivahtien omistajia, mistä myös voi myös saada hieman osviittaa siihen millaisia omistajia joukkoomme sopisi. Blogissani olen kertonut hyvin paljon rodusta ja mm. sen käyttöominaisuuksista ja arvostan sitä, että pennun kysyjät ovat perehtyneet rotuun eri tavoin jo ennen kuin pentua tosissaan suunnittelevat. Oma kasvatuspainotukseni on korostuneesti käyttöominaisuuksissa, mikä tekee koirasta nautinnollisen yhteistyökumppanin etenkin palveluskoira- ja pelastuskoiraharrastuksiin. Lisätietoa vielä tarkemmin Tallivahdin kasvatustavoitteista löytyy alempaa.
Viidennen polven Tallivahtien sukupuusta löytyy yhä enemmän käyttöjalostettuja useita voittajaluokan tuloksia tehneitä koiria. Yhdistelmissä painottuu jälleen vahvasti käyttöominaisuudet, mutta myös sukujen näyttelyharrastamisen näytöt ovat varsin vakuuttavat. Dual purpose jalostuskriteerit ja monipuolisesti tavoitteelliset harrastuskoirat ovat edelleen ideaalejani. Toivon etenkin pk- ja peko-harrastajien löytävän pentueemme, sillä rodussamme käyttöjalostetut yhdistelmät ovat maassamme hyvin harvinaisia. Pentujen tulevat kodit määräytyvät ensisijaisesti pentujen luonteiden ja elinympäristön sopivuuden mukaan, joten ne selviävät sitten vasta lähellä luovutusikää. Tallivahdin pentujen pentutestaukset tulee jälleen tekemään Kaisa Hilska Koirataito-yrityksestään. Olemme tehneet yhteistyötä jo 2003 vuodesta ja hän on testannut pentujamme jo neljä sukupolvea. Useat Tallivahdit ovat lisäksi osallistuneet myös hänen pentu- ja pk-kursseilleen. Näin hänellä on hyvä tuntuma kasvatteihini ja hoffien sielunelämään ylipäätäänkin ;-) Kaisa on kilpaillut ylimmissä luokissa tuloksekkaasti niin palvelus- kuin pelastuskoiralajeissa, jossa on ollut mm. pelastushaun Suomen mestari. Hän on ammatiltaan agrologi AMK eläinoppien opettaja ammattikoulussa ja eläintenkouluttaja. Lisätietoja hänestä: http://koirataito.net/Kouluttaja-Kaisa-Hilska.php
LISÄTIETOA LÄHITULEVAISUUDEN JALOSTUSSUUNNITELMISTA JA -KRITEEREISTÄ
Vuonna 2023 on jo suunnitelmissa pentueet U, V ja ehkä myös W emille: JK1 BH Tallivahdin Minaya, Tallivahdin Nachteule ja JK1 BH Tallivahdin Nachbarin. Ne ovat kaikki kattavasti terveystutkittu hyvin tuloksen ja ennen jalostuskäyttöä ne ehtivät vielä hyvin antaa lisää jalostusnäyttöjä mm. pk-kokeista. Tulemme jatkossakin tulevistakin pentueistamme sijoittamaan todennäköisesti yhden nartun tai mahdollisesti myös uroksen pk-lajeja harrastavalle omistajalle. Mikäli olet kiinnostunut sijoituskoirasta, ole minuun yhteydessä mahdollisimman pian, jotta ehdimme suunnitella asiaa riittävästi ennen h-hetkeä. Tallivahtien varaustilanne on koko ajan kehittynyt siihen suuntaan, että tulevissa pentueissa on ollut useampia alustavia varauksia jo yli puoli vuotta ennen astutusta, eli kannattaa todellakin olla hyvissä ajoin liikkeellä :-)
Haluamme jalostaa hyvät käyttöominaisuudet omaavia hoffeja, joilla on edellytyksiä vaativiin palvelus- ja pelastuskoirien koitoksiin. Siksi kolmannesta sukupolvestamme lähtien Tallivahtien sukutaulussa on n. 70% esivanhemmista koulutustunnus palveluskoirakokeesta. Palveluskoirakoetulosten painottamisella haluamme panostaa ennen muuta tulevaisuuden kasvattiemme koulutettavuuteen, nenänäyttökykyyn ja kykyyn säilyttää tavoitteellinen toimintakyky kaikissa tilanteissa.
Hovawarteissa käyttö- ja näyttelylinjat eivät ole onneksi missään maassa niin eriytyneitä, etteikö hyvästä käyttökoirasta saisi myös näyttelyvaliota. Todennäköisesti siihen tarvitaan kuitenkin enemmän näyttelykäyntejä kuin näyttelykriteereillä jalostettuun muotovalioon. Näyttelykriteereihin painottuvasta kasvatuksesta sen sijaan jo tutkitustikin tiedetään, että siinä sivussa käyttöominaisuudet jäävät paitsioon ja heikkenevät. Siksikin Tallivahtien jalostuksessa koiran koulutettavuus ja työskentelyominaisuudet ovat määräävin jalostuskriteeri ja sen vahvuudet punnitaan parhaiten rodunomaisissa käyttökokeissa. Saksassa käyttötulokset (IPO/VPG, FH) ovat hoffeilla niin tavallisia, että käyttöpuolen jalostusuroksilla niitä löytyy yleensä noin 75% ja joillakin lähes 100% esivanhemmista. Suomessa hoffien suosituimmat lajit ovat palveluskoirajälki (PAJÄ, koulutustunnuslyhenteet JK1-3) ja erikoisjälki (FH). Jälkimmäinen koelajina sopii erityisen hyvin hovawartille ja lajin MM-kisoissa niitä nähdään säännöllisesti. Koiran luontaisista vahvuuksista lähtevällä lajivalinnalla voidaan jalostuksellisesti merkittäviä käyttönäyttöjä saavuttaa jo nuorella koiralla. Silloin koirasta saadaan palveluskoiralle arvokkaita käyttöominaisuusnäyttöjä ennen sen mahdollista jalostuskäyttöä.
Kuten jo mainitsin, suurin osa Tallivahdeistakin elää kuitenkin ennen muuta onnellista perheenjäsenen ja pihavahdin elämää maalla, eikä kokeisiin tai näyttelyihin osallistuminen ole meiltä pennun saamisen kriteeri. Profiloin kasvattieni omistajia heitä kuvaavien ominaisuuksien osalta ks. Kasvatit saitilta Tallivahdin omistajan profiili. Jos tunnistat profiilista itseesi sopivia ominaisuuksia, sovit varmasti joukkoomme ja voit hyvinkin olla tulevaisuudessa Tallivahdin omistaja.
