Keväällä 2022 syntyneet S-pennut muuttivat jo omiin koteihinsa. Seuraavaksi suunnitelmissa on vuodenvaihteen 2022-23 aikoihin astuttaa kaksi yhdistelmää, joten keväällä 2023 Tallivahteja voisi syntyä jopa kaksi pentuetta. 
HUOMIO Tallivahtien pentukysyntä on aina vaan varsin aktiivista ja priorisoin tavoitteellisia palvelus- ja pelastuskoiraharrastajia, joten ole yhteydessä hyvissä ajoin!  Tallivahtien pentujen sukutaulussa käyttökoirajalostus näkyy niin, että yli 70 % koirista on palveluskoirakoetuloksia vähintään neljän sukupolven tarkastelussa. Tavoitteena on näin saada koulutettavuudeltaan ja tavoitteelliselta toimintakyvyltään mukavia harrastuskavereita ja ihania parhaita ystäviä. Tallivahdeista noin kolmasosa on tavoitteellisilla harrastajilla, kolmasosa tilavahteina ja kolmasosa tavallisina perhekoirina, mutta kaikki ne myydään ensisijaisesti parhaiksi ystäviksi. Mikäli kaipaat aktiivista ja reipasta treenikaveria, jonka koulutettavuus ja tavoitteellinen läpivientikyky kantavat sujuvasti tuloksiin vaativissakin tavoitteissa, ota pian yhteyttä   minna.tapojarvi @ tallivahdin.fi
Kirjoita minulle miksi haluat Tallivahdin ja ylipäätään vahtivan palveluskoiran ja millaisen hyvän koiranelämän voisit koirallesi tarjota. Lisätietoja Tallivahdeista löytyy kotisivuiltani tallivahdin.fi ja elämästä hoffien kanssa kotisivujeni blogista. Tuleva emä on esitelty omalla sivullaan sijoitusnartuissa ja yhdistelmän sukutaulu koetuloksineen löytyy parhaiten www.working-dog.com sivustolta.

Pennut tullaan pentutestaamaan ja ne saavat ensirokotteet, jolloin kaikenlaiset harrastuksetkin voi aloittaa pian pennun kotiuduttua. Mikäli olet kiinnostunut tulevaisuuden pentueistamme, laita viestiä sähköpostilla minna.tapojarvi (ät) tallivahdin.fi ja kerro miksi haluat juurikin Tallivahdin ja ylipäätään vahtivan palveluskoiran, millainen on koiramainen historiasi ja millaisen elinympäristön ja elämän voisit pennulle tarjota? Priorisoin pennunostajissa tavoitteellisesti palveluskoiraharrastamiseen tähtääviä ja toivon sinun perehtyvän pk-lajeihin ja koulutusmahdollisuuksiisi niissä jo etukäteen.

T ja U-pentueemme ovat näillä näkymin suunnitelmissa alkuvuonna 2023. Toisen pentueen emäksi on suunniteltu sijoitusnarttuni, maamme ensimmäinen suojelutuloksen tehnyt hovawartnarttu ja kolmas suojeluhoffi ylipäätään, IFH2 JK2 IGP1 BH Tallivahdin Liebling. Sen puolisoksi tulee oma ÄLLIKKÄMIES Mironi, joka on toisen polven käyttövalioni ja kolmannen polven kansainvälinen muotovalioni: C.I.B FI KVA-IFH FI & SE MVA IGP-FH IFH2 JK3 BH Tallivahdin Mirakelmann. Toisen pentueen emäksi tulee Pöytyällä tilavahtina toimiva Tallivahdin Nachteule, jonka isoisä ja myös Mironi isä on kohta 12 v täyttävä SuperRepeni, eli C.I.B FI KVA POHJ MVA FI&SE&NO MVA HeJW-11 IFH2 FH2 JK3 TJ1 BH Tallivahdin Freiberufler. Repen tytär naapurin Raksu, JV-15 Hoffen-Haus Penrosa astutettiin saksalaisella käyttöuroksella IP3 IFH2 FH2 BH Dakota vom Bagalutenhof ja sen seurauksena syntyivät 9 N-pentuamme. Kaikki Tallivahdit ovat esitelty omilla sivuillaan. Näistä pentueista odotan oikein mukavia harrastuskavereita vaativiinkin pk- ja peko-tavoitteisiin.

Lisätietoja tulevista pentueistamme ja Tallivahdin jalostustavoitteista löytyy alapuolelta.  Pentujemme elämää pääset seuraamaan parhaiten Facebookissa Hovawart kennel Tallivahdin seinällä, jonne tulen päivittämään niiden kuulumisia viikottain. <3 <3Lisäti <3

Tallivahtien kasvatuksessa korostuvat käyttöominaisuudet etenkin hyvä koulutettavuus palveluskoirakokeita ajatellen. Tallivahdeista noin kolmasosa menee harrastuskumppaneiksi, kolmasosa tilavahdeiksi ja kolmasosa perhekoiriksi. Kaikki ne myydään ensisijaisesti parhaiksi ystäviksi. Pentujemme kysyntä on hyvää jo paljon ennen niiden syntymää, joten kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä ja kertoa pentuun liittyvistä toiveistaan, koirakokemuksistaan sekä elinympäristöstään sähköpostilla mahdollisimman tarkkaan minna.tapojarvi (@) tallivahdin.fi  

Pentujamme odottavien suosittelen hyvissä ajoin tutkimaan lähiseudultaan sopivia palveluskoirayhdistyksen tai pk-koirien kouluttamiseen suuntautuneen koira-alan ammattilaisen pentu- ja tottelevaisuuskoulutuksia. Pennusta asti tehty järjestelmällinen koulutus varmistaa parhaiten sujuvan yhteistyön. Vaikka tulokset eivät itsestään tietenkään periydy, niin niiden perustana oleva koulutettavuus kyllä periytyy ja nuorella koiralla tehdyt tulokset ovat näyttöinä siitä paras osoitus - jälleen siis panostamme tosissamme palveluskoiraominaisuuksiin! Pentueidemme sukupuita, kuvia ja videoita voi käydä ihailemassa www.working-dog.com sivustolla.
Kasvatit-valikon alla olen hieman profiloinut Tallivahtien omistajia, mistä myös voi myös saada hieman osviittaa siihen millaisia omistajia joukkoomme sopisi. Blogissani olen kertonut hyvin paljon rodusta ja mm. sen käyttöominaisuuksista ja arvostan sitä, että pennun kysyjät ovat perehtyneet rotuun eri tavoin jo ennen kuin pentua tosissaan suunnittelevat. Oma kasvatuspainotukseni on korostuneesti käyttöominaisuuksissa, mikä tekee koirasta nautinnollisen yhteistyökumppanin etenkin palveluskoira- ja pelastuskoiraharrastuksiin. Lisätietoa vielä tarkemmin Tallivahdin kasvatustavoitteista löytyy alempaa.

Viidennen polven Tallivahtien sukupuusta löytyy yhä enemmän käyttöjalostettuja useita voittajaluokan tuloksia tehneitä  koiria. Yhdistelmissä painottuu jälleen vahvasti käyttöominaisuudet, mutta myös sukujen näyttelyharrastamisen näytöt ovat varsin vakuuttavat. Dual purpose jalostuskriteerit ja monipuolisesti tavoitteelliset harrastuskoirat ovat edelleen ideaalejani. Toivon etenkin pk- ja peko-harrastajien löytävän pentueemme, sillä rodussamme käyttöjalostetut yhdistelmät ovat maassamme hyvin harvinaisia. Pentujen tulevat kodit määräytyvät ensisijaisesti pentujen luonteiden ja elinympäristön sopivuuden mukaan, joten ne selviävät sitten vasta lähellä luovutusikää. Tallivahdin pentujen pentutestaukset tulee jälleen tekemään Kaisa Hilska Koirataito-yrityksestään. Olemme tehneet yhteistyötä jo 2003 vuodesta ja hän on testannut pentujamme jo neljä sukupolvea. Useat Tallivahdit ovat lisäksi osallistuneet myös hänen pentu- ja pk-kursseilleen. Näin hänellä on hyvä tuntuma kasvatteihini ja hoffien sielunelämään ylipäätäänkin ;-) Kaisa on kilpaillut ylimmissä luokissa tuloksekkaasti niin palvelus- kuin pelastuskoiralajeissa, jossa on ollut mm. pelastushaun Suomen mestari. Hän on ammatiltaan agrologi AMK eläinoppien opettaja ammattikoulussa ja eläintenkouluttaja. Lisätietoja hänestä: http://koirataito.net/Kouluttaja-Kaisa-Hilska.php

Kasvatit valikosta löydät Tallivahdin omistajan profiilin ja myös siihen kannattaa tutustua etukäteen ja vaikka kuvata pennun tulevaa elinympäristöä sen mukaisesti. Olen kuvannut paljon rodun luonnetta ja käyttöominaisuuksia blogiteksteissäni ja toivon, että perehdyt myös niihin etukäteen, mikäli rotu on sinulle vieras. Yksi oleellinen kysymys mikä itselle kannattaa esittää hoffin pentua miettiessä on, miksi haluan vahtivan palveluskoiran? Siihen toivon sinun vastaavan myös minulle. Tähän mennessä noin kolmannes kasvateistamme on mennyt aktiiviharrastuskäyttöön palvelus- ja pelastuskoiraharrastuksiin, kolmannes piha- ja tilavahdeiksi ja kolmannes mukaviksi perhekoiriksi. KAIKKI TOKI MYYDÄÄN ENSISIJAISESTI PARHAIKSI YSTÄVIKSI! ;-D Tallivahdeilla on oma facebook-keskusteluryhmä, johon kuuluu jo yli 100 henkilöä ja siellä on monipuolista hoffimaista asiaa ja aktiivista keskustelua. Voit liittyä ryhmäämme tutustumaan jo siinä vaiheessa kun vasta odotat ensimmäistä Tallivahtiasi!

LISÄTIETOA LÄHITULEVAISUUDEN JALOSTUSSUUNNITELMISTA JA -KRITEEREISTÄ

Vuonna 2023 on jo suunnitelmissa pentueet U, V ja ehkä myös W emille: JK1 BH Tallivahdin Minaya, Tallivahdin Nachteule ja JK1 BH Tallivahdin Nachbarin. Ne ovat kaikki kattavasti terveystutkittu hyvin tuloksen ja ennen jalostuskäyttöä ne ehtivät vielä hyvin antaa lisää jalostusnäyttöjä mm. pk-kokeista. Tulemme jatkossakin tulevistakin pentueistamme sijoittamaan todennäköisesti yhden nartun tai mahdollisesti myös uroksen pk-lajeja harrastavalle omistajalle. Mikäli olet kiinnostunut sijoituskoirasta, ole minuun yhteydessä mahdollisimman pian, jotta ehdimme suunnitella asiaa riittävästi ennen h-hetkeä. Tallivahtien varaustilanne on koko ajan kehittynyt siihen suuntaan, että tulevissa pentueissa on ollut useampia alustavia varauksia jo yli puoli vuotta ennen astutusta, eli kannattaa todellakin olla hyvissä ajoin liikkeellä :-)

Suojelu vaatii tieteellisten tutkimustenkin mukaan koiralta hyviä hermoja, rohkeutta/ toimintakykyä, vahvaa, intensiivistä työskentelyotetta sekä hyvää koulutettavuutta. Hovawarteja on jalostettu alunperin juurikin suojelukokeen avulla vuodesta 1922. Suojelussa keskeiset ominaisuudet näkyvät myös hovawartin vahtiominaisuuksina. Erikoisjälki eli IFH-puolestaan vaatii hyvää keskittymiskykyä (=hyviä hermoja), itsenäistä työskentelykykyä ja sitkeyttä. IFH2 luokassa koira jäljestää noin 30-40 minuuttia keskittyneesti intensiivisesti haistaen jokaisen jäljentekijän askeleen, ohittaa kaksi harhajälkeä sekä ilmaisee 7 jäljelle asetettua esinettä. Tuomari kulkee koirakon mukana ja arvioi suorituksesta jokaisen suoran ja kulman sekä esineen ilmaisun erikseen pisteytettyinä. 
 
Haluamme jalostaa hyvät käyttöominaisuudet omaavia hoffeja, joilla on edellytyksiä vaativiin palvelus- ja pelastuskoirien koitoksiin. Siksi kolmannesta sukupolvestamme lähtien Tallivahtien sukutaulussa on n. 70% esivanhemmista koulutustunnus palveluskoirakokeesta. Palveluskoirakoetulosten painottamisella haluamme panostaa ennen muuta tulevaisuuden kasvattiemme koulutettavuuteen, nenänäyttökykyyn ja kykyyn säilyttää tavoitteellinen toimintakyky kaikissa tilanteissa.
Hovawarteissa käyttö- ja näyttelylinjat eivät ole onneksi missään maassa niin eriytyneitä, etteikö hyvästä käyttökoirasta saisi myös näyttelyvaliota. Todennäköisesti siihen tarvitaan kuitenkin enemmän näyttelykäyntejä kuin näyttelykriteereillä jalostettuun muotovalioon. Näyttelykriteereihin painottuvasta kasvatuksesta sen sijaan jo tutkitustikin tiedetään, että siinä sivussa käyttöominaisuudet jäävät paitsioon ja heikkenevät. Siksikin Tallivahtien jalostuksessa koiran koulutettavuus ja työskentelyominaisuudet ovat määräävin jalostuskriteeri ja sen vahvuudet punnitaan parhaiten rodunomaisissa käyttökokeissa. Saksassa käyttötulokset (IPO/VPG, FH) ovat hoffeilla niin tavallisia, että käyttöpuolen jalostusuroksilla niitä löytyy yleensä noin 75% ja joillakin lähes 100% esivanhemmista. Suomessa hoffien suosituimmat lajit ovat palveluskoirajälki (PAJÄ, koulutustunnuslyhenteet JK1-3) ja erikoisjälki (FH). Jälkimmäinen koelajina sopii erityisen hyvin hovawartille ja lajin MM-kisoissa niitä nähdään säännöllisesti. Koiran luontaisista vahvuuksista lähtevällä lajivalinnalla voidaan jalostuksellisesti merkittäviä käyttönäyttöjä saavuttaa jo nuorella koiralla. Silloin koirasta saadaan palveluskoiralle arvokkaita käyttöominaisuusnäyttöjä ennen sen mahdollista jalostuskäyttöä.

Kuten jo mainitsin, suurin osa Tallivahdeistakin elää kuitenkin ennen muuta onnellista perheenjäsenen ja pihavahdin elämää maalla, eikä kokeisiin tai näyttelyihin osallistuminen ole meiltä pennun saamisen kriteeri. Profiloin kasvattieni omistajia heitä kuvaavien ominaisuuksien osalta ks. Kasvatit saitilta Tallivahdin omistajan profiili. Jos tunnistat profiilista itseesi sopivia ominaisuuksia, sovit varmasti joukkoomme ja voit hyvinkin olla tulevaisuudessa Tallivahdin omistaja.
 
Kuvassa I-pentueemme kesällä 2014 emänsä C.I.B FI MVA HeJW-11 FH2 PEHA-B Virta-16 BH Tallivahdin Forscherin ja pentueen isä on itävaltainen C.I.E. Austrian & German CH FH3 BGH3 RH-E Roy von Wiener Stadtrand
Tallivahdin Forscherin ja 10 I-pentua