Tallivahdin V- ja W-pennut ovat suunnitteilla keväälle 2024 ja X-pennut loppusyksyyn 2024. V-pentuja näkyi ultrassa useita 20.5. ja niiden syntymä on pian juhannuksen jälkeen. Pentueen emä on FI JVA FCI-BH Tallivahdin Quotenfrau, eli Hyvinkään Jälkivalio Tyyne, ja isä on Turun Otso, eli AD FCI-BH Tallivahdin Oberinspektor. Tyynen pentue tulee syntymään nartun kotona Hyvinkäällä. W- pentueen emäksi tulee FI & SE MVA JK1 FCI-BH Tallivahdin Nachbarin, eli Raision Miina, ja isäksi on Maskun Reposyrjän Romeo, C.I.E Tallivahdin Hauptmann. Astutus oli 3.5. ja ultraan mennään toukokuun lopussa. Pennut syntyvät heinäkuun alussa meillä Maskussa. Miinan ja Romeon yhdistelmä on kulta-kulta-värinen, joten kaikista niiden pennuista tulee kullanvärisiä.  Pentukysyntä on aina vaan varsin aktiivista ja priorisoin tavoitteellisia palvelus- ja pelastuskoiraharrastajia, joten ole yhteydessä hyvissä ajoin!  Mikäli kaipaat tavoitteelliseen harrastamiseen mukavaa harrastuskaveria niin ota pian yhteyttä minna.tapojarvi @ tallivahdin.fi  Pentueitamme odottaa jo toistakymmentä innokasta, mutta toiveissa on jälleen isot pentueet. Mikäli kiinnostut pennuistamme niin laita viestiä sähköpostilla. Kerro viestissäsi miksi haluat vahtivan palveluskoiran, millaista koirakokemusta sinulla on aiemmin, mitä odotuksia ja toiveita sinulla on koirallesi ja millaisen elinympäristön sille tarjoat. Priorisoin aina vaan tavoitteellisia palvelus- ja pelastuskoiraharrastajia, jotta saan koirieni käyttöominaisuuksista virallista tietoa.

Sovin kaikkien pennuistamme kiinnostuneiden kanssa treffit jo ennen pentujen syntymää Tallivahtien omiin viikkotreeneihimme, joihin osallistuu yleensä useita koiria eri pentueistani. Treeniemme teemana vuorottelee suojelukokeen suojeluosuus ja koiran leikitys tai tottelevaisuuden kouluttaminen ja kouluttajamme ovat eläinalan ammattilaisia. Treeneissä saa parhaan käsityksen siitä, millainen on Tallivahti ja niiden mukavat omistajat. Osallistun itsekin aina treeniin ja perehdytän lisää rotuumme. 

Keväälle 2024 on suunnitteilla kaksi pentuetta V-pentue ja W-pentue: 
FI MVA SE MVA JK1 FCI-BH Tallivahdin Nachbarin asutetaan siis C.I.E Tallivahdin Hauptmannilla. H-pentummehan täyttivät helmikuussa 10 vuotta ja pyöreitä vuosiaan juhli peräti 10/11 pentua! H-pennuista on yhtä urosta ja yhtä narttua yritetty käyttää jalostukseen kerran kumpaakin, mutta pentuja ei valitettavasti syntynyt. Näin pitkäikäisestä pentueesta on kuitenkin hyvin perusteltua käyttää jotain jalostukseen ja nyt alkaa olla viimeiset hetket siihen. Maskun Romeo on upea uros, ystävällinen, fiksu ja kohtuullisen vilkas ja käytimme sen spermatutkimuksessa astutusta ajatellen ja sehän on vielä varsin viriili ja ellin mielestä ikäisekseen myös hienon näköinen edelleen. Romeo suoritti usean muun H-pennun tavoin 2-vuotiaana epävirallisen saksalaisen jalostustarkastuksen (JB) , jotka järjestin täällä kylällämme ja tuomarina testeissä oli arvostettu Kirsten Wesche. Romeo suoriutui pitkän ja monipuolisen RZV:n JB-luonnetestin osioista varsin hyvin ja on myös laukaisuvarma. Näyttelyissä se on menestynyt hienosti niin kotimaassa kuin ulkomailla, vaikka oli nuoremman emäntänsä ensimmäinen harrastuskoira. Romeon ja Miinan yhdistelmä on ensimmäinen kulta-kulta-yhdistelmäni ja niiden kaikista pennuista tulee kullanvärisiä. Pentueen sukusiitosaste on viidessä polvessa 0,2% ja sukukatokerroin 0,98 (ALC 98,39%) eli samaa luokkaa kuin mitä ulkomaisissa astutuksissakin usein on. Alla on tulevan pentueen sukutaulu. 
 

Kevään 2024 toinen suunniteltu pentue on suunniteltu Suomen Jälkivalioksi 3-vuotiaana tulleelle Tyynelle, eli FI JVA FCI-BH Tallivahdin Quotenfrau, ja isäksi tulee AD FCI-BH Tallivahdin Oberinspektor, eli 4-vuotiasta Otsoa. Tyynen ja Otson pentue tulee syntymään ja kasvamaan Hyvinkäällä Tyynen kotona, jotta perheensä pääsee nauttimaan täysin rinnoin pentuenergiasta ja -sirkuksesta. 🙂  Yhdistelmän sukusiitosprosentti on 5 sukupolven tarkastelussa 0 ja sukukatokerroin 1,0 (ALC 100%), eli nämäkin koirat edustavat kasvatustyöni eri linjoja. Alla tulevan pentueen sukutaulu.

Tallivahdin X-pennut loppusyksyllä 2024:  

HJCH HDGY HSCH HGCH HFCI-IGP3 FCI-IFH1 IFH-V FPr1 OB2 FCI-BH Pusztai-Pandur Quattro, josta olen ollut muutaman vuoden jo kiinnostunut sen hienon suvun ja koetulosten johdosta. Näin Quattron livenä viime kesänä Saksassa Hovawart 100-vuotisjuhlassa. Sillä on useita muotovaliotitteleitä, kaikki mahdolliset mitä Unkarissa on mahdollista saavuttaa ja lisäksi useita CACIBeja. Quattro on 6-vuotias, hyvin terve, mikä mahdollistaa tietenkin myös hienon kisauran (HD-A, ED-0, terveet silmät, Dilute-D/D) ja sillä on tähän mennessä kolme pentuetta Tsekeissä, Saksassa ja Ranskassa. Quattron koevideoita ja lisää kuvia ja tietoa löytyy working-dogista: suosittelen katsomaan sen viime vuoden MM-kokeen B ja C-osan videot, ne ovat kyllä todella upeaa suorittamista! Emäksi pennuille on suunniteltu FCI-BH Tallivahdin Oberschülerin, eli Hillaa, jonka isä IP3 IFH2 BH Enzo vom Bergischen Löwen, oli niin ikään supermenestynyt suojelukoira ja sijoittunut niin rotumme MM- kuin Saksan rotumestaruuskokeissa ja tehnyt tuloksia myös VDH:n yleisissä Saksan mestaruuskokeissa. Hillan emä FI & SE MVA FCI-IFH2 JK1 FCI-BH Tallivahdin Irrlicht on upeaa Tallivahdin emälinjaa, jossa yhdistyy niin kauneus kuin käyttöominaisuudet.  Yhdistelmän käyttökoiraosuus on harvinaisen hieno, kuten alla olevasta sukutaulusta käy ilmi: 

Tallivahtien pentujen sukutaulussa käyttökoirajalostus näkyy niin, että yli 70 % koirista on palveluskoirakoetuloksia vähintään neljän sukupolven tarkastelussa. Tavoitteena on näin saada koulutettavuudeltaan ja tavoitteelliselta toimintakyvyltään mukavia harrastuskavereita ja ihania parhaita ystäviä. Tallivahdeista noin kolmasosa on tavoitteellisilla harrastajilla, kolmasosa tilavahteina ja kolmasosa tavallisina perhekoirina, mutta kaikki ne myydään ensisijaisesti parhaiksi ystäviksi. Mikäli kaipaat aktiivista ja reipasta treenikaveria, jonka koulutettavuus ja tavoitteellinen läpivientikyky kantavat sujuvasti tuloksiin vaativissakin tavoitteissa, ota pian yhteyttä   minna.tapojarvi @ tallivahdin.fi

Kirjoita minulle miksi haluat Tallivahdin ja ylipäätään vahtivan palveluskoiran ja millaisen hyvän koiranelämän voisit koirallesi tarjota. Lisätietoja Tallivahdeista löytyy kotisivuiltani tallivahdin.fi ja elämästä hoffien kanssa kotisivujeni blogista. Tuleva emä on esitelty omalla sivullaan sijoitusnartuissa ja yhdistelmän sukutaulu koetuloksineen löytyy parhaiten www.working-dog.com sivustolta.

Pennut tullaan pentutestaamaan ja ne saavat ensirokotteet, jolloin kaikenlaiset harrastuksetkin voi aloittaa pian pennun kotiuduttua. Mikäli olet kiinnostunut tulevaisuuden pentueistamme, laita viestiä sähköpostilla minna.tapojarvi (ät) tallivahdin.fi ja kerro miksi haluat juurikin Tallivahdin ja ylipäätään vahtivan palveluskoiran, millainen on koiramainen historiasi ja millaisen elinympäristön ja elämän voisit pennulle tarjota? Priorisoin pennunostajissa tavoitteellisesti palveluskoiraharrastamiseen tähtääviä ja toivon sinun perehtyvän pk-lajeihin ja koulutusmahdollisuuksiisi niissä jo etukäteen.

Lisätietoja tulevista pentueistamme ja Tallivahdin jalostustavoitteista löytyy alapuolelta.  Pentujemme elämää pääset seuraamaan parhaiten Facebookissa Hovawart kennel Tallivahdin seinällä, jonne tulen päivittämään niiden kuulumisia viikottain. <3 <3Lisäti <3

Tallivahtien kasvatuksessa korostuvat käyttöominaisuudet etenkin hyvä koulutettavuus palveluskoirakokeita ajatellen. Tallivahdeista noin kolmasosa menee harrastuskumppaneiksi, kolmasosa tilavahdeiksi ja kolmasosa perhekoiriksi. Kaikki ne myydään ensisijaisesti parhaiksi ystäviksi. Pentujemme kysyntä on hyvää jo paljon ennen niiden syntymää, joten kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä ja kertoa pentuun liittyvistä toiveistaan, koirakokemuksistaan sekä elinympäristöstään sähköpostilla mahdollisimman tarkkaan minna.tapojarvi (@) tallivahdin.fi  

Pentujamme odottavien suosittelen hyvissä ajoin tutkimaan lähiseudultaan sopivia palveluskoirayhdistyksen tai pk-koirien kouluttamiseen suuntautuneen koira-alan ammattilaisen pentu- ja tottelevaisuuskoulutuksia. Pennusta asti tehty järjestelmällinen koulutus varmistaa parhaiten sujuvan yhteistyön. Vaikka tulokset eivät itsestään tietenkään periydy, niin niiden perustana oleva koulutettavuus kyllä periytyy ja nuorella koiralla tehdyt tulokset ovat näyttöinä siitä paras osoitus - jälleen siis panostamme tosissamme palveluskoiraominaisuuksiin! Pentueidemme sukupuita, kuvia ja videoita voi käydä ihailemassa www.working-dog.com sivustolla.
Kasvatit-valikon alla olen hieman profiloinut Tallivahtien omistajia, mistä myös voi myös saada hieman osviittaa siihen millaisia omistajia joukkoomme sopisi. Blogissani olen kertonut hyvin paljon rodusta ja mm. sen käyttöominaisuuksista ja arvostan sitä, että pennun kysyjät ovat perehtyneet rotuun eri tavoin jo ennen kuin pentua tosissaan suunnittelevat. Oma kasvatuspainotukseni on korostuneesti käyttöominaisuuksissa, mikä tekee koirasta nautinnollisen yhteistyökumppanin etenkin palveluskoira- ja pelastuskoiraharrastuksiin. Lisätietoa vielä tarkemmin Tallivahdin kasvatustavoitteista löytyy alempaa.

Viidennen polven Tallivahtien sukupuusta löytyy yhä enemmän käyttöjalostettuja useita voittajaluokan tuloksia tehneitä  koiria. Yhdistelmissä painottuu jälleen vahvasti käyttöominaisuudet, mutta myös sukujen näyttelyharrastamisen näytöt ovat varsin vakuuttavat. Dual purpose jalostuskriteerit ja monipuolisesti tavoitteelliset harrastuskoirat ovat edelleen ideaalejani. Toivon etenkin pk- ja peko-harrastajien löytävän pentueemme, sillä rodussamme käyttöjalostetut yhdistelmät ovat maassamme hyvin harvinaisia. Pentujen tulevat kodit määräytyvät ensisijaisesti pentujen luonteiden ja elinympäristön sopivuuden mukaan, joten ne selviävät sitten vasta lähellä luovutusikää. Tallivahdin pentujen pentutestaukset tulee jälleen tekemään Kaisa Hilska Koirataito-yrityksestään. Olemme tehneet yhteistyötä jo 2003 vuodesta ja hän on testannut pentujamme jo neljä sukupolvea. Useat Tallivahdit ovat lisäksi osallistuneet myös hänen pentu- ja pk-kursseilleen. Näin hänellä on hyvä tuntuma kasvatteihini ja hoffien sielunelämään ylipäätäänkin ;-) Kaisa on kilpaillut ylimmissä luokissa tuloksekkaasti niin palvelus- kuin pelastuskoiralajeissa, jossa on ollut mm. pelastushaun Suomen mestari. Hän on ammatiltaan agrologi AMK eläinoppien opettaja ammattikoulussa ja eläintenkouluttaja. Lisätietoja hänestä: http://koirataito.net/Kouluttaja-Kaisa-Hilska.php

Kasvatit valikosta löydät Tallivahdin omistajan profiilin ja myös siihen kannattaa tutustua etukäteen ja vaikka kuvata pennun tulevaa elinympäristöä sen mukaisesti. Olen kuvannut paljon rodun luonnetta ja käyttöominaisuuksia blogiteksteissäni ja toivon, että perehdyt myös niihin etukäteen, mikäli rotu on sinulle vieras. Yksi oleellinen kysymys mikä itselle kannattaa esittää hoffin pentua miettiessä on, miksi haluan vahtivan palveluskoiran? Siihen toivon sinun vastaavan myös minulle. Tähän mennessä noin kolmannes kasvateistamme on mennyt aktiiviharrastuskäyttöön palvelus- ja pelastuskoiraharrastuksiin, kolmannes piha- ja tilavahdeiksi ja kolmannes mukaviksi perhekoiriksi. KAIKKI TOKI MYYDÄÄN ENSISIJAISESTI PARHAIKSI YSTÄVIKSI! ;-D Tallivahdeilla on oma facebook-keskusteluryhmä, johon kuuluu jo yli 100 henkilöä ja siellä on monipuolista hoffimaista asiaa ja aktiivista keskustelua. Voit liittyä ryhmäämme tutustumaan jo siinä vaiheessa kun vasta odotat ensimmäistä Tallivahtiasi!

ulemme jatkossakin tulevistakin pentueistamme sijoittamaan todennäköisesti yhden nartun tai mahdollisesti myös uroksen pk-lajeja harrastavalle omistajalle. Mikäli olet kiinnostunut sijoituskoirasta, ole minuun yhteydessä mahdollisimman pian, jotta ehdimme suunnitella asiaa riittävästi ennen h-hetkeä. Tallivahtien varaustilanne on koko ajan kehittynyt siihen suuntaan, että tulevissa pentueissa on ollut useampia alustavia varauksia jo yli puoli vuotta ennen astutusta, eli kannattaa todellakin olla hyvissä ajoin liikkeellä :-)

Suojelu vaatii tieteellisten tutkimustenkin mukaan koiralta hyviä hermoja, rohkeutta/ toimintakykyä, vahvaa, intensiivistä työskentelyotetta sekä hyvää koulutettavuutta. Hovawarteja on jalostettu alunperin juurikin suojelukokeen avulla vuodesta 1922. Suojelussa keskeiset ominaisuudet näkyvät myös hovawartin vahtiominaisuuksina. Erikoisjälki eli IFH-puolestaan vaatii hyvää keskittymiskykyä (=hyviä hermoja), itsenäistä työskentelykykyä ja sitkeyttä. IFH2 luokassa koira jäljestää noin 30-40 minuuttia keskittyneesti intensiivisesti haistaen jokaisen jäljentekijän askeleen, ohittaa kaksi harhajälkeä sekä ilmaisee 7 jäljelle asetettua esinettä. Tuomari kulkee koirakon mukana ja arvioi suorituksesta jokaisen suoran ja kulman sekä esineen ilmaisun erikseen pisteytettyinä. 
 
Haluamme jalostaa hyvät käyttöominaisuudet omaavia hoffeja, joilla on edellytyksiä vaativiin palvelus- ja pelastuskoirien koitoksiin. Siksi kolmannesta sukupolvestamme lähtien Tallivahtien sukutaulussa on n. 70% esivanhemmista koulutustunnus palveluskoirakokeesta. Palveluskoirakoetulosten painottamisella haluamme panostaa ennen muuta tulevaisuuden kasvattiemme koulutettavuuteen, nenänäyttökykyyn ja kykyyn säilyttää tavoitteellinen toimintakyky kaikissa tilanteissa.
Hovawarteissa käyttö- ja näyttelylinjat eivät ole onneksi missään maassa niin eriytyneitä, etteikö hyvästä käyttökoirasta saisi myös näyttelyvaliota. Todennäköisesti siihen tarvitaan kuitenkin enemmän näyttelykäyntejä kuin näyttelykriteereillä jalostettuun muotovalioon. Näyttelykriteereihin painottuvasta kasvatuksesta sen sijaan jo tutkitustikin tiedetään, että siinä sivussa käyttöominaisuudet jäävät paitsioon ja heikkenevät. Siksikin Tallivahtien jalostuksessa koiran koulutettavuus ja työskentelyominaisuudet ovat määräävin jalostuskriteeri ja sen vahvuudet punnitaan parhaiten rodunomaisissa käyttökokeissa. Saksassa käyttötulokset (IPO/VPG, FH) ovat hoffeilla niin tavallisia, että käyttöpuolen jalostusuroksilla niitä löytyy yleensä noin 75% ja joillakin lähes 100% esivanhemmista. Suomessa hoffien suosituimmat lajit ovat palveluskoirajälki (PAJÄ, koulutustunnuslyhenteet JK1-3) ja erikoisjälki (FH). Jälkimmäinen koelajina sopii erityisen hyvin hovawartille ja lajin MM-kisoissa niitä nähdään säännöllisesti. Koiran luontaisista vahvuuksista lähtevällä lajivalinnalla voidaan jalostuksellisesti merkittäviä käyttönäyttöjä saavuttaa jo nuorella koiralla. Silloin koirasta saadaan palveluskoiralle arvokkaita käyttöominaisuusnäyttöjä ennen sen mahdollista jalostuskäyttöä.

Kuten jo mainitsin, suurin osa Tallivahdeistakin elää kuitenkin ennen muuta onnellista perheenjäsenen ja pihavahdin elämää maalla, eikä kokeisiin tai näyttelyihin osallistuminen ole meiltä pennun saamisen kriteeri. Profiloin kasvattieni omistajia heitä kuvaavien ominaisuuksien osalta ks. Kasvatit saitilta Tallivahdin omistajan profiili. Jos tunnistat profiilista itseesi sopivia ominaisuuksia, sovit varmasti joukkoomme ja voit hyvinkin olla tulevaisuudessa Tallivahdin omistaja.
 
Kuvassa I-pentueemme kesällä 2014 emänsä C.I.B FI MVA HeJW-11 FH2 PEHA-B Virta-16 BH Tallivahdin Forscherin ja pentueen isä on itävaltainen C.I.E. Austrian & German CH FH3 BGH3 RH-E Roy von Wiener Stadtrand
Tallivahdin Forscherin ja 10 I-pentua