N-pentuja syntyi 9 kappaletta 26.-27.9. Niistä 4 on kultatyttöä, 2 kultapoikaa ja 3 merkkarityttöä.

Pentujen isä on upea saksalainen IP3 IPO-FH FH2 AD BH Dakota vom Bagalutenhof (i. IP3 VPG3 AD BH Vito vom Kreuzberger Hof, e. AD BH Adda vom Dünsener Bach) ja emä "Raksu", JV-15 Hoffen-Haus Penrosa (i. C.I.B FI KVA POHJ MVA FI & SE & NO MVA HeJW-11 JK3 FH2 TK1 BH Tallivahdin Freiberufler, e. Hoffen-Haus Odessa). Vanhemmat, isovanhemmat ja Raksun pentuesisaret ovat kaikki A-lonkkaisia. Molemmilla vanhemmilla lisäksi terveet silmät, Raksu-emällä täysin terve selkäluusto ja DM N/N ja Dakota-isällä sydän tutkimus tehty ja siitäkin terveen paperit. Dakota teki upeat 1-tulokset huhtikuussa 2018 niin IPO3:ssa kuin FH2:ssakin ja on myös erinomaisella palkittu näyttelyssä. Raksulla on 3 sertifikaattia, joista 2 ja VACACIBin, joka muuttui CACIBiksi, se on voittanut Helsingin voittajanäyttelyissä, joissa hoffeja on tavallisesti kisaamassa noin 50. Dakota on suorittanut Saksassa pentu ja 1-vuotiskatselmukset sekä luonteen että ulkomuodon osalta ja kaksi virallista jalostustarkastusta JB:n ja ZTP:n. Raksu sai vähän vajaa 3-vuotiaana hienot luonnetestipisteet 189 ja laukaisuvarma. Odotamme, että näistä pennuista löytyy useita harrastuskavereita vaativiinkin tavoitteisiin. KAIKKI pentumme ovat jo alustavasti varattuja ja parhaillaan tapaan niiden tulevia omistajia ja varmistetaan, että yhteistyö toimii puolin ja toisin. Hoffien pennuista on usein varsin kova kysyntä, joten jos haluat varmistaa pennun saamista, kannattaa jo ajoissa olla yhteydessä itselle sopivaan kasvattajaan. N-Pennut ovat 8 viikkoa vanhoja ja luovutusvalmiita 22.11. Seuraavia Tallivahdin pentueita odottaa jo useita ihmisiä, mutta vielä mahtuu joukkoon ja priorisoin edelleen pk-harrastajia. Vuodelle 2019 on näillä näkymin suunnitteilla kahdet pennut ja kannattaa ottaa yhteyttä ajoissa.

 
Kuvan mahdollinen sislt: koira ja sistila
Kuvan mahdollinen sislt: koira

Osnabrückissä 27.7. naapurin Raksu, eli JV-15 Hoffen-Haus Penrosa ja puolisonsa upea saksalainen kahdessa lajissa useita voittajaluokan tuloksia tehnyt ja käyttöjalostettu uros IP3 IPO-FH FH2 AD BH Dakota vom Bagalutenhof lempivät onnistuneesti!!! SUPERhelteisen kesän hedelminä odotamme SUPERhottispentuja, joilla tulee olemaan kapasiteettia vaativiin palvelus- ja pelastuskoiratavoitteisiin. Ne ovat todennäköisesti helposti eri tavoin palkkautuvia, omaavat hyvän moottorin, suuren koulutettavuuden ja tavoitteellisen läpivientikyvyn. Pentuja jo odottavien suosittelen jo nyt tutkimaan lähiseudultaan sopivia palveluskoirayhdistyksen pentu- ja tottelevaisuuskoulutuksia. Pennusta asti tehty järjestelmällinen koulutus varmistaa parhaiten sujuvan yhteistyön. Lisätietoja vielä alempana.

Dakota oli vasta 23 kk ikäinen, kun siitä tuli voittajaluokan palveluskoira erinomaisella FH2 tuloksella 96/100 p. Kahdessa lajissa voittajaluokan palveluskoira siitä tuli 3,5 -vuotiaana, kun se teki IP3 tuloksen hienoilla pisteillä 95 A 73 B 96 C TBS A. Sen hieno tuloskunto on jatkunut jo vuosia, sillä 2018 huhtikuussa se teki viikon välein upeat tulokset ensin FH2 95/100 p ja siitä viikon päästä IP3 272/300 p. Dakota on nyt 6-vuotias eli parhaassa iässä ja sillä on nyt 2-vuotiaat pennut Belgiassa. Raksun isähän on oma Super-Repeni C.I.B FI KVA NORD CH FI & SE & NO CH HeJW-11 JK3 FH2 TK1 BH Tallivahdin Freiberufler, josta tuli FH2 käyttövalio 5-vuotiaana. Kahdessa lajissa voittajaluokan palveluskoira Repestä tuli 6-vuotiaana, kun voitimme JK3 tuloksella piirinmestaruuspronssia. Raksun pikkuveli Repen toisesta liitosta ÄLLIKKÄMIES Miro, eli Tallivahdin Mirakelmann, teki hyvän JK1tuloksen hoffien rotumestaruuskokeessa vasta 15 kk iässä. Raksu ja Miro ovat hyvin samankaltaisi helposti koulutettavia ja yhteistyössä tavoitteellisia koiria.  aikka tulokset eivät itsestään tietenkään periydy, niin niiden perustana oleva koulutettavuus kyllä periytyy ja nuorella koiralla tehdyt tulokset ovat näyttöinä siitä paras osoitus - jälleen siis panostamme tosissamme palveluskoiraominaisuuksiin! Pentueen sukupuuta, kuvia ja videoita voi käydä ihailemassa sen working-dog.com saitilla.
 
Ensimmäisten viidennen polven Tallivahtien ajanlaskun alkamista odoteltiin jo tammikuun lopulla, kun Hertta, FH2 BH Tallivahdin Irrlicht, ja Nikan, IP3 FH2 BH Enzo vom Bergischen Löwen lempivät onnistuneesti Saksan Buchenissa (kuva oikealla). Hertta kuitenkin jäi valitettavasti tyhjäksi. Suunnittelemme uutta vierailua Enzon luo keväällä 2019. Kesällä 4-vuotta täyttäneen Hertan kanssa ehdittiin panostaa niin sen näyttely- kuin palveluskoirauran etenemiseen ennen pentuja ja Hertasta ehti tulla FI MVA toukokuussa 2018 ja toisen hyvän voittajaluokan erikoisjälkituloksensa FH2 se teki syyskuussa.
 
Toisen vuoden 2019 Tallivahdin pentueen emäksi on suunniteltu Tallivahdin Heerführeriniä, eli Hefua, joka täyttää myös 5 vuotta keväällä 2019. Sillä itsellään ei valitettavasti ole koulutusnäyttöjä, mutta molemmat vanhempansa ovat voittajaluokan palveluskoiria: Hefun emä on Laku, FH2 BH Tallivahdin Emanze, jolla on useita FH2-tuloksia, näyttelyissä se on voittanut kaksi VASERTiä rotumme päänäyttelyssä Tervakoskella ja sijoittunut luokassaan monta kertaa ja oli kerran siellä myös PN3 noin 150 hoffinartun joukossa. Hefun isä on tuotu Puolasta ja se on ainoa Suomessa IP2 tuloksen tehnyt hoffi, Arttu, eli C.I.B & C.I.E MultiChampion FH2 IP2 JK1 TK1 BH Asher Sus Armoni. Hefun puolisoksi olemme etsineet urosta tällä kertaa Ruotsista ja pääkriteerit ovat jälleen olleet sekä uroksen suvun näytöt käyttöominaisuuksista että sen omat näytöt. Nyt kaikin sopivaksi on löytynyt jo kaksi vuotiaana jälkivalioksi tullut SE JVA eli SE VCH Hässlehoffs Sako Keason, jolla on myös avoimen luokan pk-jälkitulos ja muita koulutustuloksia, kuten Doftprov1, sekä näyttelyistä CACIB ja RECACIB sekä kaikki ruotsin sertit ja yksi Tanskan serti voitettuina. Sakolla on 8 pentuesisarta, joista kaksi on puolustusvoimien sertifioituja palveluskoiria TJH/ FM. Ne molemmat ovat myös Ruotsin muotovalioita ja toinen lisäksi kansainvälinen muotovalio, eli C.I.B. Pentuesisaruksista löytyy myös toinen Ruotsin jälkivalio, eli vildspårchampion SE VCH. Eli pentueen käyttönäytöt ovat varsin vakuuttavat ja myös niiden ulkomuotoa on näyttelyissä arvostettu. Sakosta ja sen sukulaisista löytyy parhaiten tulostietoja Ruotsin Kennelliiton sivustolta: https://hundar.skk.se/hunddata/Hund.aspx?hundid=2536063 .Ensi vuoden pentueiden sukupuuta voi käydä jo tutkimassa www.working-dog.com sivustolla.
 
Pennunostajat valikoin palveluskoiraharrastamista painottaen ja kun suoritustehoja tosissaan haetaan ja yleensä myös saadaan, tulee pennunostajienkin se tiedostaa niin, että panostavat systemaattisesti parhaan ystävänsä kouluttamiseen jo pennusta pitäen. Osa Tallivahdeista yleensä menee maalle vahtihommiin ja kaikki ne myydään ensisijaisesti parhaiksi ystäviksi!
 
Hieman LISÄTIETOA myös Hertan tulevasta sulhasesta 6-vuotiaasta Enzosta "Nikan". Se on sijoittunut Saksan RZV:n IPO:n rotumestaruuskokeissa jo kaikille palkintosijoille ja voitti kultaa jo 4-vuotiaana hienolla tuloksella 94-92-94. Se on rodussamme vuoden 2017 MM-hopeamitalisti ja on jo kaksi kertaa edustanut rotuamme tuloksellisesti Saksan VDH:n IPO-mestaruuskokeessa. Enzon mestaruuskokeiden B & C-osien suorituksia on videoituna sen working-dog.eu sivulla. Nikanin omistajat omistavat myös sen Karlo-isän, joka myös on ollut suojelussa voittajaluokan koira ja on nyt 11-vuotias. He omistavat myös Nikanin pian 3-vuotiaan tyttären. Heillä on sikäli jo monipuolinen tuntuma koiriensa jalostusarvoon ja ovat myös hovawarteja kasvattaneet useamman pentueen. Meillä sujui yhteistyö hienosti käydessämme siellä Hertan ja Outin kanssa ja ihastuimme sekä perheeseensä että koiriinsa kovasti.
 
Tulevien O- ja P-pentueiden emät ovat kaikin puolin kv-jalostuskriteerit täyttäviä, kattavasti terveystuloksia omaavia ja terveiksi todettuja. Hertta ja Hefu ovat suorittaneet hyvillä pisteillä myös suomalaiset luonnetestit, joista on videot nähtävillä niiden www.working-dog.com sivustolla. Sieltä näet niiden hienot sukupuutkin.
 
N-pentujen emän Raksun isähän on oma Repeni, eli C.I.B FI KVA POHJ MVA FI & SE & NO MVA HeJW-11 JK3 FH2 TK1 BH Tallivahdin Freiberufler. Hertan emä on puolestaan Repen sisko, monilahjakkuus Ofelia, eli C.I.B FI MVA HeJW-11 FH2 PEHA-B Virta-16 BH Tallivahdin Forscherin, joka on myös taitava metsästyskoira!
 
Suurin osa pennuistamme on alustavasti varattuja jo kauan ennen pentujen syntymää, joten suosittelen ottamaan yhteyttä hyvissä ajoin mieluiten sähköpostilla minna.tapojarvi@luukku.com kertomalla itsestäsi ja koiraan liittyvistä odotuksistasi ja mm. harrastustavoitteistasi. Kasvatit-valikon alla olen hieman profiloinut Tallivahtien omistajia, mistä myös voi myös saada hieman osviittaa siihen millaisia omistajia joukkoomme sopisi. Blogissani olen kertonut hyvin paljon rodusta ja mm. sen käyttöominaisuuksista ja arvostan sitä, että pennun kysyjät ovat perehtyneet rotuun eri tavoin jo ennen kuin pentua tosissaan suunnittelevat. Oma kasvatuspainotukseni on korostuneesti käyttöominaisuuksissa, mikä tekee koirasta nautinnollisen yhteistyökumppanin etenkin palveluskoira- ja pelastuskoiraharrastuksiin. Lisätietoa vielä tarkemmin Tallivahdin kasvatustavoitteista löytyy alempaa.

Viidennen polven Tallivahtien sukupuusta löytyy yhä enemmän käyttöjalostettuja useita voittajaluokan tuloksia tehneitä  koiria. Yhdistelmissä painottuu jälleen vahvasti käyttöominaisuudet, mutta myös sukujen näyttelyharrastamisen näytöt ovat varsin vakuuttavat. Dual purpose jalostuskriteerit ja monipuolisesti tavoitteelliset harrastuskoirat ovat edelleen ideaalejani. Väreiltään odotamme myös N ja O-pentuesiimme kaikenvärisiä pentuja, sillä molemman yhdistelmän takaa tulee rotumme kaikkia kolmea väriä. Tässä vielä 2017 vuoden pentueidemme pentuemainos ja vastaavan laitan jälleen näistäkin N ja O-pentueista Suomen Palveluskoiraliiton lehteen. Mainontani on pitkäntähtäimen markkinointia ja rodun imagon rakentamista:-) KIITOS jälleen Sarrille hienosta mainoksesta!!!

Toivon etenkin pk- ja peko-harrastajien löytävän pentueemme, sillä rodussamme käyttöjalostetut yhdistelmät ovat maassamme hyvin harvinaisia. Pentujen tulevat kodit määräytyvät ensisijaisesti pentujen luonteiden ja elinympäristön sopivuuden mukaan, joten ne selviävät sitten vasta lähellä luovutusikää. Tallivahdin pentujen pentutestaukset tulee jälleen tekemään Kaisa Hilska Koirataito-yrityksestään. Olemme tehneet yhteistyötä jo 2003 vuodesta ja hän on testannut pentujamme jo neljä sukupolvea. Useat Tallivahdit ovat lisäksi osallistuneet myös hänen pentu- ja pk-kursseilleen. Näin hänellä on hyvä tuntuma kasvatteihini ja hoffien sielunelämään ylipäätäänkin ;-) Kaisa on kilpaillut ylimmissä luokissa tuloksekkaasti niin palvelus- kuin pelastuskoiralajeissa, jossa on ollut mm. pelastushaun Suomen mestari. Hän on ammatiltaan agrologi AMK eläinoppien opettaja ammattikoulussa ja eläintenkouluttaja. Lisätietoja hänestä: http://koirataito.net/Kouluttaja-Kaisa-Hilska.php

Otamme useita odottajia listoille, sillä pentuekokomme on selvästi rodun keskiarvoa suurempi (ka= n. 8,6). Ota yhteyttä hyvissä ajoin minna.tapojarvi@luukku.com tai p. 040-5160615 ja kerro pentutoiveistasi. Kasvatit valikosta löydät Tallivahdin omistajan profiilin ja myös siihen kannattaa tutustua etukäteen ja vaikka kuvata pennun tulevaa elinympäristöä sen mukaisesti. Olen kuvannut paljon rodun luonnetta ja käyttöominaisuuksia blogiteksteissäni ja toivon, että perehdyt myös niihin etukäteen, mikäli rotu on sinulle vieras. Yksi oleellinen kysymys mikä itselle kannattaa esittää hoffin pentua miettiessä on, miksi haluan vahtivan palveluskoiran? Siihen toivon sinun vastaavan myös minulle. Tähän mennessä noin kolmannes kasvateistamme on mennyt aktiiviharrastuskäyttöön palvelus- ja pelastuskoiraharrastuksiin, kolmannes piha- ja tilavahdeiksi ja kolmannes mukaviksi perhekoiriksi. KAIKKI TOKI MYYDÄÄN ENSISIJAISESTI PARHAIKSI YSTÄVIKSI! ;-D Tallivahdeilla on oma facebook-keskusteluryhmä, johon kuuluu jo 100 henkilöä ja siellä on monipuolista hoffimaista asiaa ja aktiivista keskustelua. Voit liittyä ryhmäämme tutustumaan jo siinä vaiheessa kun vasta odotat ensimmäistä Tallivahtiasi!

LISÄTIETOA TALLIVAHTIEN JALOSTUSTAVOITTEISTA

Seuraavia Tallivahdin pentueita O ja P on siis tulossa toivottavasti vuonna 2019, jolloin tulevat jalostuskoiramme vuonna 2014 syntyneet FI MVA FH2 BH Tallivahdin Irrlicht ja Tallivahdin Heerführerin ovat kaikin puolin valmiita sulhastaan kohtaamaan. Tulemme jatkossakin tulevistakin pentueistamme sijoittamaan todennäköisesti ainakin yhden nartun tai mahdollisesti myös uroksen pk-lajeja harrastavalle omistajalle. Mikäli olet kiinnostunut sijoituskoirasta, ole minuun yhteydessä mahdollisimman pian, jotta ehdimme suunnitella asiaa riittävästi ennen h-hetkeä. Tallivahtien varaustilanne on koko ajan kehittynyt siihen suuntaan, että tulevissa pentueissa on ollut useampia alustavia varauksia jo yli puoli vuotta ennen astutusta, eli kannattaa todellakin olla hyvissä ajoin liikkeellä :-)

Minulle on ollut tärkeää, että Tallivahtien emäkoirilla on myös hienoja näyttöjä niin ulkomuodon kuin käyttöominaisuuksienkin osalta. Esimerkiksi F-pentujemme emä Cremefarben sai JK1-koularin 2v 2kk ikäisenä, JK2 ennen 3 vuoden ikää, jolloin siitä tuli myös suomen muotovalio. FH1-koularin se sai 3v 3kk iässä. 5-vuotiaana siitä tuli kahdessa lajissa FH2 ja JK3 voittajaluokan palveluskoira ja vielä SE MVA ja C.I.B ja sillä on tähän mennessä yhteensä 12 voittajaluokan tulosta. H-pentujemme FH2 BH Tallivahdin Emanzen eli Lakun sisko G-pentujemme emä Englein sai vain  2v 5 kk iässä Englein sai kertayrityksellä FH1-koulutustunnuksen ja kuulema teki sillä v. 2010 FH-historiaa maassamme olemalla kaikkien aikojen seitsemänneksi nuorin FH-koulutustunnuksen saanut koira kaikki pk-rodut mukaan laskettuna. Se sijoittui Emanze siskonsa lailla myös rotumme päänäyttelyn paras narttukehässä ollen v. 2012 PN4. Kolmannessa Tallivahdin sukupolvessa dual-purpose-jalostuksen tavoitteet näkyvät jo hienosti ja esim. Freiberufler eli oma Repeni ja tulevan L-pentueen isä oli vain 2v 3kk kun se sai FH1 tuloksen ja pääsi sillä maamme 10:n nuorimman FH-koularoituneen palveluskoiran joukkoon ja on nyt myös nuorin FH-hoffi, se oli 2v 5kk ,kun siitä tuli FI MVA ja 2v 8kk kun C.I.B virallistettiin. Se sai voittajaluokan FH2 tuloksen vain 3 vuoden 2 kk iässä hyvillä 85 pisteellä ja kuukauden päästä siitä se jopa paransi ja sai FH2 90/100p. 5-vuotiskaudella v. 2015 Repestä tuli maamme toinen FI KVA rodussamme erikoisjäljeltä. Sen sisko Forscherin sai 88-pisteellä FH1 tuloksen vain 3 vuoden 3 kk iässä ja se sai ulkomaisen CACIBinsa ja FI MVA tittelin vain 3,5-vuotiaan ja C.I.B- tittelikin ehdittiin vahvistamaan jo ennen pentuja. 5-vuotiskaudellaan siitä tuli pelastushaussa ylemmän luokan koira ja se sai ensimmäisen 1-tuloksensa FH2 kokeessa, eli ensimmäisen kiinnityksensä FI KVA-titteliin. Kuvassa FI KVA FH2 Tallivahdin Freiberufler ja kuvan otti Maarit Heikkinen.

Suojelu vaatii tieteellisten tutkimustenkin mukaan koiralta hyviä hermoja, rohkeutta/ toimintakykyä, vahvaa, intensiivistä työskentelyotetta sekä hyvää koulutettavuutta. FH-puolestaan vaatii hyvää keskittymiskykyä (=hyviä hermoja), itsenäistä työskentelykykyä ja sitkeyttä. FH2 luokassa koira jäljestää noin 30 minuuttia keskittyneesti intensiivisesti haistamaan jokaisen askeleen, ohittaa kaksi harhajälkeä sekä ilmaisee 7 jäljelle asetettua esinettä. Tuomari arvioi suorituksesta jokaisen suoran ja kulman sekä esineen ilmaisun erikseen pisteytettyinä. 
 
Haluamme jalostaa hyvät käyttöominaisuudet omaavia hoffeja, joilla on edellytyksiä vaativiin palvelus- ja pelastuskoirien koitoksiin. Siksi kolmannesta sukupolvestamme lähtien Tallivahtien sukutaulussa on n. 70% esivanhemmista koulutustunnus palveluskoirakokeesta. Palveluskoirakoetulosten painottamisella haluamme panostaa ennen muuta tulevaisuuden kasvattiemme koulutettavuuteen, nenänäyttökykyyn ja kykyyn säilyttää tavoitteellinen toimintakyky kaikissa tilanteissa.
Hovawarteissa käyttö- ja näyttelylinjat eivät ole onneksi missään maassa niin eriytyneitä, etteikö hyvästä käyttökoirasta saisi myös näyttelyvaliota. Todennäköisesti siihen tarvitaan kuitenkin enemmän näyttelykäyntejä kuin näyttelykriteereillä jalostettuun muotovalioon. Näyttelykriteereihin painottuvasta kasvatuksesta sen sijaan jo tutkitustikin tiedetään, että siinä sivussa käyttöominaisuudet jäävät paitsioon ja heikkenevät. Siksikin Tallivahtien jalostuksessa koiran koulutettavuus ja työskentelyominaisuudet ovat määräävin jalostuskriteeri ja sen vahvuudet punnitaan parhaiten rodunomaisissa käyttökokeissa.
Saksassa käyttötulokset (IPO/VPG, FH) ovat hoffeilla niin tavallisia, että käyttöpuolen jalostusuroksilla niitä löytyy yleensä noin 75% ja joillakin lähes 100% esivanhemmista. Suomessa hoffien suosituimmat lajit ovat palveluskoirajälki (PAJÄ, koulutustunnuslyhenteet JK1-3) ja erikoisjälki (FH). Jälkimmäinen koelajina sopii erityisen hyvin hovawartille ja lajin MM-kisoissa niitä nähdään säännöllisesti. Koiran luontaisista vahvuuksista lähtevällä lajivalinnalla voidaan jalostuksellisesti merkittäviä käyttönäyttöjä saavuttaa jo nuorella koiralla. Silloin koirasta saadaan palveluskoiralle arvokkaita käyttöominaisuusnäyttöjä ennen sen mahdollista jalostuskäyttöä.

Kuten jo mainitsin, suurin osa Tallivahdeistakin elää kuitenkin ennen muuta onnellista perheenjäsenen ja pihavahdin elämää, eikä kokeisiin tai näyttelyihin osallistuminen ole meiltä pennun saamisen kriteeri. Profiloin kasvattieni omistajia heitä kuvaavien ominaisuuksien osalta ks. Kasvatit saitilta Tallivahdin omistajan profiili. Jos tunnistat profiilista itseesi sopivia ominaisuuksia, sovit varmasti joukkoomme ja voit hyvinkin olla tulevaisuudessa Tallivahdin omistaja. Kuvassa I-pentueemme kesällä 2014 emänsä C.I.B FI MVA HeJW-11 FH2 PEHA-B Virta-16 BH Tallivahdin Forscherin ja pentueen isä on itävaltainen C.I.E. Austrian & German CH FH3 BGH3 RH-E Roy von Wiener Stadtrand
Tallivahdin Forscherin ja 10 I-pentua