Tallivahdin ForscherinOfelia 1 v 8 kk maaliskuussa 2012 by Riikka Jurvansuu

C.I.B FI MVA HeJW-11 FH2 PEHA-B Virta-16 BH Tallivahdin Forscherin (suomeksi tutkijatar, s. 14.7.2010), kutsumanimeltään Ofelia, on C.I.B FI & SE MVA FH2 JK3 BH Tallivahdin Cremefarbenin ja upean saksalaisen käyttökoiran VPG3 FH2 BH AD Cid vom Alten Schulwegin kultatyttö. Se on sijoitettu jalostusta silmällä pitäen Saana Huuskolle. Ofelia on monin tavoin varsin lupaava harrastuskoira. Se on hyvin hoksaava, leikkisä ja ketterä koira, joka jo 7 viikkoisena oppi kiipeämään ihan oravana parissa sekunnissa 80 cm korkean verkkoaidan yli. Pentutestissä testaajan ensimmäinen kommentti vilkkaasta pennusta oli, että "sinusta taitaa tulla oikea jälkikoira", kun Ofelia jäljesti heti innokkaasti ympäri vierasta huonetta. Ofelian sivut ja sukupuu löytyy working-dog.eu:sta.

Ofelia on kolmannen sukupolven Tallivahti. Sille on tehty terveystutkimuksista tähän mennessä lonkka- (A/A), kyynärkuvaukset (0/0) ja se on todettu terveeksi silmäpeilauksessa ja sydän ultrassa/kuuntelussa. Se on testattu myös DNA-testillä Saana ja Ofelia juhannusvaelluksella 2011Degeneratiivisen myelopatian osalta ja se on perimältään DM-sairauden kantaja. Jalostuksessa olemme siksi valinneet sille puolisoksi DM-vapaan geeniparin omaava uros, jotta pennut eivät tule sairastumaan DM:n. Kantajakaan ei itse sairastu DM:n, joten tämän tutkimuksen myötä sekä sen oma että mahdollisten jälkeläisten tulevaisuus vanhuuteen asti näyttää terveeltä.

Emäntänsä Saana on aktiivinen partiolainen ja lääkintäalikersantti sekä ammatiltaan merivartija. Ofeliakin pääsi näin jo pienestä nuppusesta asti oikeiden rajakoirien seuraan etsintätaitoja oppimaan. Tallivahtien emännille tyypilliseen tapaan Saanaakin on myös hevoskärpänen joskus puraissut. Hän on hyvin innokas ja tavoitteellinen koiraharrastaja ja toimii mm. eri rotujen näyttelyhandlerina. Saana harrasti aiemmin myös pitkäkarvaisten collieidensa kanssa jälkeä ja on kokeillut tuloksellisesti jo BH-kokeessa.  Ofelia on ketterä, eri ympäristöissä toimintakykyinen ja alustavarmakoira ja Saana jo monitaitoinen erä-, meri- ja pelastushommissa.
 
Ofelia on ensimmäinen Tallivahtien metsästyshoffi: se aloitti 1-vuotiaana metsästysuransa kyyhkysmetsällä. Saana ja poikaystävänsä Janne ovat molemmat innokkaita metsästäjiä ja 14 kuukauden iässä Ofelia pääsi isäntänsä Jannen kanssa tosikoitoksiin ja toimi kuin oikea lintukoira! Saaliskin oli komea: 2 teertä, 2 tavia ja 1 metso. Ofelia nouti tavit vedestä kuin noutaja konsanaan ja kun metso tippui haavakkona, tapporavisteli Ofelia sen sitten rohkeana tyttönä hengiltä. ;-)  Hauskaa, että käyttöhoffit voivat joku päivä haastaa tässäkin lajissa vaikkapa käyttölabbikset :-) Ofelia, jonka niminen oli v. 2011 USAlainen pyörremyrsky, on myös tuulen nopea: se osallistui n. 1,5- vuotiaana vinttikoirien avoimeen maastojuoksukisaan ja sijoittui toiseksi häviten niukasti venäjän vinttikoiralle. Se päihitti nopeudessa myös mm. oikean greyhoundin ja muutaman saksanseisojan, vaikka oli ensimmäistä kertaa vieheen perässä juoksemassa. Asenne se oli, joka ratkaisi siinäkin kisassa ja sitähän Ofelialla kyllä riittää. Ofelian missiura on alkanut yhtä hienosti kuin metsästysura ja myös pk-ura urkeni hienolla tuloksella 3 vuoden ja 3 kk iässä vuonna 2013! :-) Ofelian pelastusura alkoi orastaa neljä vuotiaana hyväksytyn pelastushaun tuloksella PEHA-A ja seuraavana vuonna Ofelia ja Saana suorittivat PEHA-B:n eli ylimmän luokan. Viikon päästä tuosta tuloksesta tytöt tekivät vielä toisen upean käyttönäytön, kun Ofelia sai 1-tuloksen voittajaluokasta palveluskoirakokeessa ja koulutustunnuksen FH2. Se oli sen ensimmäinen "kiinnitys" komeista komeimpaan käyttövaliotitteliin KVA. Ja kakkien näiden tulosten teon välissä se käy isäntänsä lintumetsällä ja saa sielläkin paljon tuloksia ja onnistumista aikaan! Ofelia ja Saana suorittivat viranomaishälytyksiin vaadittavan VIRTA-testin keväällä 2016. VARSINAINEN KÄYTTÖHOFFI emäntineen!!

Ulkomaista astutusta varten Ofelia luonnetestattiin 3-vuotiaana, josta alla CV:ssä mainitut varsin rotumääritelmänkin mukaiset osiopisteet. Sillä on myös terveet silmät ja sydänkin ultrattiin ennen astutusta. Koska Ofelia on todettu kaikin puolin terveeksi tytöksi, siitä tuli emä 10 Tallivahdin I-pennulle 10.6.2014. Pentue on esitelty omalla saitillaan.
 
Ofelia 13 kk, kuva Jenni Hämäläinn
 
Ofelian CV:
11.12.16 KÄY ERI2 SA PN4 Helsingin Voittaja-näyttelyssä, jossa tuomaroi Karl-Erik Johansson.
19.11.16 FH2 88/100 p
koe järjestettiin Maskussa Varsinaiset Hoffit ry:n toimesta ja tuomarina oli Keijo Kodis.
2.10.16 KÄY ERI1 SA PN1 ROP Hämeenlinnassa, jossa tuomaroi rodun erikoistuomari Tapio Eerola.
30.7.16 KÄY ERI1 SA erikoisnäyttelyssä Tervakoskella, jossa tuomarina oli Dusica Bucer.
31.10.15 FH2 80/100 p ja jaetulle rotumestaruuspronssille Repe-veljensä kanssa.
Koe järjestettiin Inkoossa ja siinä tuomaroi Reijo Rekorius.
19.9.15 FH2 1-tulos pisteillä 90/100 Muhoksella, jossa tuomaroi Juhani Petäjistö. Tulos on ensimmäinen kiinnitys komeaan KVA-titteliin - AIVAN MAHTAVA SUORITUS OFELIA JA SAANA, TUHANNESTI ONNEA!
12.9.15 PEHA-B suoritettu hyväksytysti ja Ofelia on valmis VIRTA-testiin ja sen jälkeen vaikka poliisienkin avuksi pelastushommiin - UPEAA TYÖTÄ OPELIA JA SAANA!
26.7.2015 KÄY ERI1 SA rodun päänäyttelyssä Tervakoskella, jossa käyttöluokan tuomaroi sveitsiläinen erikoistuomari Denise Gaudy.
6.12.2014 KÄY ERI1 SA PN4 Voittaja-näyttelyssä Helsingissä, jossa tuomaroi rodun arvostettu saksalainen erikoistuomari Gisbert Langheim.
25.10.14 PEHA-A koe hyväksytysti suoritettu ja matka kohti pelastuskoiraa lyheni :-)
27.3.14 C.I.B eli kansainvälinen muotovalion arvo VIRALLISTETTU!!! Vuonna 2013 tätä harvinaisen upeaa titteliä sai koko maailmassa vain 12 hoffia ja Suomessa vain yksi, joka oli Ofelian veli Repe :-)
11.1.14 KÄY ERI1 SA PN2 SERT ja FI MVA Kajaanin KV-näyttelyssä, jossa hoffit tuomaroi belgialainen Roger Vanhoenacker. Juoksua valmisteleva Ofelia oli jo täysin turkitun missi, mutta se ei tahtia haitannut! Näin Ofelia sai hienosti Suomen muotovalion tittelin! UPEAA OFELIA JA SAANA!
4.1.14
KÄY ERI1 SA PN1 CACIB SERT VSP Göteborgin MyDog kv-näyttelyssä, jossa toisena päivänä tuomaroi ruotsalainen Karl-Erik Johansson. Nyt oli sitten Repe-veljen vuoro olla ROP ja kahden päivän tuplavoitoilla sisarukset tekivät mahtavan kauden aloituksen! MAHTITURRET!
3.1.14 KÄY ERI1 SA PN1 CACIB SERT ROP Göteborgin MyDog kv-näyttelyssä, jossa tuomaroi ruotsalainen Yvonne Brink. Hän piti kovasti myös Repe -veljestä, josta tuli VSP. Näin matkamme tavoite saada Ofelialle CACIB toteutui heti ja nyt pääsemme anomaan sille komeista komeinta C.I.B titteliä! MAHTAVAA SAANA JA OFELIA!
27.10. FH1 hienosti 88 pisteellä ja luokkavoitto. Koe järjestettiin Oulussa ja sen tuomaroi Juhani Petäjistö. Tätä oli odotettu ja peukutettu jo jonkin aikaa ja nyt se pk-ura sitten urkeni - ja KOMEASTI! PALJON ONNEA MAHTAVASTA TYÖSTÄNNE OFELIA JA SAANA!
6.10. Luonnetesti suoritettu hyväksytysti ja yksi kriteeri IHF:n  kv-astutukseen on näin täyttynyt.
Pisteet +1,+1,+3,+2,+1,+2,+1,+2b, laukausvarma yht. 142p. Tuomarit olivat Hynynen & Keinänen ja testi järjestettiin Haukiputaalla.
22.7.2012 AVO ERI1 SA SERT ROP Paltamossa, jossa Ofelia hurmasi tuomari Jari Laakson.
6.6.2012 BH testi suoritettu Keminmaalla SRY Lapin alajaoston järjestämässä kokeessa, jossa tuomaroi Kari Nuutinen. OIKEIN PALJON ONNEA TÄSTÄ ENSIMMÄISESTÄ SAAVUTETUSTA ETAPISTA KOHTI PALVELUSKOIRAURAA!
141.1.2012 NUO ERI1 SA PN2 CACIB VARASERT Kajaanin kv-näyttelyssä tuomari oli Marja Talvitie: Erinomainen tyyppi, hyvä nartun pää, riittävät etu- ja takakulmaukset, hyvä kaula-ylälinja ja häntä. Hieman pitkä lanne osa, hyvä karva, liikkuu hieman ahtaasti takaa. Tästä on sitten mukava jatkaa kohti pk-uraa ja ulkomaan missikisaa...
3.12.2011 JUN ERI1 SA HeJW-11 SERT Helsingin Winner Show 2011 tuomari oli Petra Krivy Saksasta, joka piti Ofeliasta kovin: "16 monate alte, kräftige jungkändin. Derber, aber Femininer Typ. Ausdurchs-starker kopf, mit etwas tiefer und etwas weiterhinter angesetzen oren die korrekt getragen werden. Insgesammt vorzugliche Linienfuhrung und sehr anspreuender, naturlicher Stand. Sehr korrekte Bewegungsalläufe. Freundlich, rassetypiskes wessen puil(?) suverenes Verhalten im Ring." Krivy tykkäsi myös Freiberufler-veljestä, josta tuli myös HeJW-11 ja se sai VARASERTin. Mahtavat sisarukset!!!!
19.11.2011 VARASERT Jyväskylän kv-näyttelyssä, jossa 38 hoffia tuomaroi JuOfelia arvostelussa Tervakoskella 2011ha Putkonen. Narttuja oli 24 ja Ofelia oli paras narttukehässä lopulta viides, NUO ERI2 SA VARASERT. Putkonen tykkäsi myös Repe-veljestä, josta tuli upeasti ROP.
31.7.2011 Suomen Hovawart ry:n päänäyttely Tervakoskella, tuomari Kirsten Wesche, Saksa. Junnunarttuja oli mukana peräti 42 kpl, joten kisa oli kova. Wesche tykkäsi Ofeliasta paljon ja siitä tuli uusi Tallivahtien päänäyttelytähti: "12 Monate alte typvolle mittelkräftige blonde Hündin. Sehr schöner Kopf, mittelbraune Augen, korrekta Ohren, Scherengebiss M3 unten rechts fehlt. Gut gestrecktes Gebäude, schöne Vor- und Hinterhand. Vorzügliches mittelblondes Haarkleid mit korrekte Aufhellung, Korrekte Rute amd Ende verspannt, sehr schöner ausgneifender Bewegungsablauf etwas lose in der Vorhand, sehr freundliches Wesen." Lopputulos oli JUN ERI2 SA. Ofelia esiintyi Tallivahdeista viimeisenä kehässä ja  sen hienon menestyksen myötä saimme esille upean neljän kultaisen koiran kasvattajaryhmän. Ofelia menestyi vielä paras narttu kehässä hienosti, sillä tuomari Beatrice Feix kätteli Saanan ja Ofelian ulos vasta kuuden parhaan joukosta! Hienosta kasvattajaryhmästämme tuli BIS1 kasvattajaryhmä, mikä on aivan loistava saavutus! Kiitos upeasta panoksesta kuuluu myös Ofelialle ja Saanalle! Tästä on loistava jatkaa missiuraa!
 
14.5.2011 Palveluskoiraliiton näyttelyssä Helsinki, tuomari Kirsi Laamanen:  Ofelia ehti F-pennuista ensimmäisenä missikisoihin 10 kk iässä ja erittäin hauskaa on se, että Sissi-emokin aloitti missiuransa 4 v sitten samassa SPKL:n näyttelyssä, saman ikäisenä ja kaiken huipuksi samalla tuomarilla! Ofelia vain sai kyllä vielä emäänsäkin paremman arvostelun. Tuomari Kirsi Laamasen arvio oli seurava: "Vaalea juniori narttu, sopiva koko & hyvä raajaluusto. Oikeat rungon mittasuhteet, hyvä rintakehän syvyys, eturinta iän mukainen, kyynärpäissä vielä löysyyttä. Tasapainoisesti kulmautunut edestä ja takaa, leveä reisi, hieman luisu lantio, hyvä pää jossa oikeat linjat ja hyvä ilme. Hyvät näyttävät sivuliikkeet. Etuliikkeissä löysyyttä. Vilkas, eikä oikein malttanut liikkua riittävästi, iän mukainen mukava kokonaisuus, avoin käytös." Saana-emäntä vielä tarkensi, että liikettä kyllä piisasi, mutta ei oikeanlaista tasaista ravia. Ofelia kuulema puri Saanaa pyllystä, riekkui hihnassa ja yritti muutenkin innostaa ja vapauttaa emäntäänsä, mutta emännälle taisi käydä juuri päinvastoin... No missiura on hienosti avattu tuloksella EH ja jatkossa on näin varaa vielä parantaa.
 
Alhaalta löytyy lisää kuvia Ofeliasta ja ylimpänä ovat tuoreimmat otokset.
 
Ofelia 1 v 8 kk maaliskuussa 2012 by Riikka Jurvansuu Ofelia 1 v 8 kk maaliskuussa 2012 by Riikka Jurvansuu
 
Ofelia 1 v 8 kk maaliskuussa 2012 by Riikka Jurvansuu Ofelia 1 v 7 kk
 
Suuret metsästäjät: Janne & Ofelia (14 kk) ja ensimmäinen metsälintusaalis  Ofelia 14 kkOfelia 14 kk  Ofelia ja Saana juoksevat Tervakoskella 2011
 
 Forscherin JUN ERI2 SA
Ofelia pitkospuilla juhannuksena 2011 
 
Ofelia lepää juhannuksena 2011
Ofelia 6 kk Ofelia 7 kk valppaana

Ofelia 6kk Repe-veli ja Ofelia 5 kk

Ofelia 4 kk vauhdissa Ofelia 4 kk haastaa Ilonaa leikkiin Ofelia 10 vkoa jäljestää

Ofelia 9 vkoa Ofelia 9 vkoa ja lelu

Ofelia 7 vkoa Ofelia 7 vkoa