Tapojärven Rustholli täyttää 20 vuotta vuonna 2015 ja laajeni alunperin 5 hevosen tallista 14 hevosen ratsastuskeskukseksi

Rakennutimme siskoni Sanna Tapojärvi-Rasin kanssa ratsutallimme Tapojärven Rusthollin kesällä 1995. Tallissamme oli alunperin karsinat viidelle hevoselle, mutta kesällä 2013 rakennettiin kaksi isoa karsinaa lisää ja syksyllä 2014 ostimme rajanaapurimme seitsemän hevosen uuden tallin tarhoineen ja kenttineen.

Meillä on ollut tallissamme alusta asti 2-3 omaa hevosta ja muutama täyshoidossa asuva hevonen. Toimintamme alussa otimme myös kesähevosia vakituisten asukkien lomaillessa omissa kesätalleissaan. Olemme 20 vuoden aikana saaneet kokemusta myös hyvin erilaisista hevosroduista. Tallissamme on asunut arabeja mm. siitosori ja tamma varsoineen, eri maista tuotuja puoliverisiä ratsuja, lämminveriravureita, suomenhevosia, torinhevosia, islanninhevonen, new forest poni, shetlanninponi, tinker ja erilaisia sekarotuisia lemmikkihevosia. Tammikuusta 2015 lähtien tallimme on valmis vastaanottamaan yhteensä 8 uutta täysihoidossa asuvaa asukasta.

Nykyään tallissamme asuu vakituisesti omat toisen polven kasvattimme kantakirjatamma FWB Bellezza TR, eli Betti (s.2000 i. Flyinge Amiral e. Arietta) ja sen pikkuveli ruuna FWB Concertino TR, eli Tino (s.2004 i. Rot Spon ja e. Arietta). Betti sai varsan oriista Heartbeat kesällä 2014 ja pikkuorin nimi on Deliberato TR eli Libe/Bera. Syksyllä 2014 Sanna osti Welsh Cob tamman lapsilleen Nattens Anastasia eli Hattaran (s.2010). Näiden lisäksi tallimme pitkäaikainen asukki on ollut arabitamma Tirppa ja arabi-ravuri-risteytys Ronja.

Tallimme

Rakennutimme siskoni Sanna TapojärvenHevoskuiskaaja Kari Veps ja Betti v. 2003 kanssa ratsutallimme Tapojärven Rusthollin kesällä 1995. Tallissamme on karsinat viidelle hevoselle. Meillä on ollut koko ajan tallissamme 2-3 omaa hevosta ja vastaavasti 2-3 meillä hoidossa asuvaa hevosta. Olemme toisinaan ottaneet myös kesähevosia vakituisten asukkien lomaillessa omissa kesätalleissaan ja olemme näin yli kuudentoista vuoden aikana kerryttäneet kokemusta hyvin erilaisista hevosroduistakin. Tapojärven Rusthollissa on asunut arabeja mm. siitosori ja tamma varsoineen, eri maista tuotuja puoliverisiä ratsuja, lämminveriravureita, suomenhevosia, torinhevosia, islanninhevostamma, newforestruuna, shetlanninponiruuna, tinker-tamma ja erilaisia risteytyksiä.

Vuosina 1996-2000 järjestimme tallillamme Ratsastusseura Pegasos ry:n hevosten ja ponien match show näyttelyn ja este- tai kouluratsastusrusettikisat aina elokuun viimeisenä viikonloppuna. Parhaimmillaan Veps kesytt ja Betti taisteleekauneimman hevosen tittelistä kisasi 42 hevosta ja ponia ja ratsastuskisaluokkia oli 4. Näiden tapahtumien myötä elvytimme uudestaan jo vuonna 1969 perustetun Pegasoksen toimintaa. Vuonna 2003 järjestimme tallillamme myös jännittävän yleisötapahtuman, jossa hevoskuiskaaja ja laulaja Kari Vepsä kesytti meidän ja muiden hevosia pyöröaitauksessa. Vieressä on muutama kuva tapahtumastaja ja hevonen on meidän oma Bettimme, eli Bellezza TR, joka kuvassa on 3 v. Betti on ollut hyvin taistelutahtoinen ja kiihkeä tamma jo pienestä asti, eikä Karikaan olisi halunnut sen selkään vielä tuossa kiivetä. Match show ja rusettikisat Pegasos järjestää edelleen joka elokuun viimeisenä viikonloppuna, mutta nykyään tapahtuman paisuttua jo kaksipäiväiseksi se järjestetään Maskun kunnan urheilualueilla.

Nykyään tallissamme asuu vakituisesti 24-vuotias oma FWB-kasvattimme kantakirjatammat Arietta, eli Netta, ja sen tytär 13-vuotias tamma Bellezza TR, eli Betti. Omien tammojemme lisäksi tallissamme on jo pitempään asunut 15-vuotias arabitamma Dyannah eli Tirppa ja vuoden 2013 loppukesästä talliimme muuttivat lämminveriravuri Osku ja arabin ja lv-ravurin risteytys Ronja. Oma kolmas hevosemme Netan poika Tino Concertino TR palasi myös laumaamme, kun tallimme parin karsinan laajennus loppusyksystä valmistui. Tino oli lähes kolme vuotta ratsutettavana kouluratsastaja Minna Kauppisella ja hän jatkaa edelleen Tinon valmentamista. Uusien hevostemme ja niiden innokkaiden ratsastajien myötä tallillamme järjestetään taas vuosien tauon jälkeen myös ratsastusvalmennuksia, joihin osallistuu tallimme hevosten lisäksi myös tuttuja ratsukkoja lähiseudun talleilta. 

Otimme toisen sukupolven kasvattiemme kohdalla käyttöön kasvattajatunnukseksi lyhenteen TR, eli Tapojärven Rustholli. Heinäkuussa 2014 laumamme lisääntyy jälleen, sillä Betti on astutettu tanskalaisella huippuesteorilla Heartbeat. Sen myötä tulee taas uudenlaista menoa ja meinikiä! Omat hevosemme on esitelty omilla saiteillaan ja nimilinkeistä näet hevosten tiedot ja kuviakin hevosten sukupostissa.

Kesä 2013 oli uusien tuulien aikaa tallissamme. Se maalattiin niin ulkoa kuin sisältä. Rakensimme kaksi isoa karsinaa lisää Bettiä ja varsaa sekä TinoSaurustamme varten. Talvitarhat uusittiin laittamalla lisää salaojia ja suodatinkankaan koko tarha-alalle. Tarha pohjustettiin huolella eri vahvuisilla sepelikerroksilla ja siihen loppuivat saviset ja kuraset kelit! Kenties tuntuvin uudistus oli kentän päällystäminen kumirouheella. Nyt jo tuntuu siltä, että se voi lisätä kentän toimivaa käyttöaikaa jopa kuukauden niin alkutalvesta kuin keväästäkin. Lisäksi se vähentää tuntuvasti kivituhkapölyä kesällä! :-)

Tapojärven Rusthollin pitkäaikaisimpia asukkaita

Meille tärkeitä hevosystäviä ovat vuosien varrella olleet ainakin seuraavat tallimme pitkäaikaiset asukkaat:

Saksalainen puoliveriratsu Mount Pharaon, eli Paavo. Se oli vuosia Caballos-tallin tuntiratsuna ja 90-luvun alue-estekisoista kaikki muistavat Paavon rohkeana ja luotettavana estetykkinä. Sitten Jaana Peltola osti uljaan, mustan noin 170 cm säkäkorkean Paavon ja tallimme valmistuttua Paavo muutti meille ja asui luonamme kuolemaansa asti.

Newforestruuna Pandor, joka tuotiin Ruotsista Suomeen jalostusoriksi ja sillä onkin useita kantakirjattuja jälkeläisiä maassamme. Pandorin osti sitten itselleen aluekisa- ja harrastusratsuksi Tuula Pousar. Pandorilla oli mahtava laukka, jolla se lumosi niin aluevalmennusten valmentajat kuin yleisönkin hyppäämällä mm. helposti isojen hevosten sarjavälit. Pandor eli vanhuutensa viimeiset vuodet tallillamme kunnes se lopetettiin 29-vuotiaana. 

Suomenhevostamma Virin Ajatus, eli Anni, jonka meillä asuessaan omisti Tarja Forell. Hän kantakirjautti Vieterin reippaan pojantytön Annin ratsukantakirjaan. Hevosten sukupostissa on Annista pari hyvää kuvaakin.

Amerikan lämminveriravuriruuna Polar Bowl, eli Poju. Sen kasvattajana oli mm. Vesa-Matti Loiri. Poju aloitti uransa ravurina kunnes hankosidevamma muutti sen elämän ja siitä tuli jo 5-vuotiaana Tervosen perheen ratsu. Se asui meillä vuosikausia ja haudattiinkin tallimme pihaan.

Torinhevostamma Lotta tuotiin Suomeen ratsastuskouluratsuksi, mutta melko pian sen osti itselleen Helena Reinvall. Lotta asui meillä kuolemaansa asti ja haudattiin tallimme pihalle.

Suomenhevosruuna Musta-Hilun muistavat kaikki turkulaiset. Se oli monta vuotta Postin tallin vossikkahevonen ja käveli päivittäin vetävällä askeleella pitkin Turun keskustaa. Sitä ennen se tekee varsin pitkän uran ravurina. Sen ollessa jo vanha eläkeläispolle sen osti Metsärannan pariskunta oman eläkeikänsä harrastukseksi. Hilu haudattiin lähes 30-vuotiaana tallimme pihaan. Hilusta löytyy hyvin tietoa ja monia kuviakin sukupostista.