13.07.2021

Tallivahdit kasvatetaan harrastuskavereiksi

Korona on pitänyt tiukasti otteessaan ja heikentänyt monia harrastusmahdollisuuksia. Viime vuonna rodussamme ainoastaan palveluskoiraharrastaminen kukoisti ja siinä tuli vuosiin eniten koekäyntejä ja tuloksia. Vaikka kausi oli hieman tavallista lyhyempi, olivat pk-harrastajat innokkaasti liikkeellä. Tallivahdeittain viime vuosi oli tulosten osalta varsin normaali. Tallivahdeilla oli pk-koekäyntejä 2020 vuonna 28, eli lähes yhtä paljon kuin ennätysvuotenamme 2016 jolloin koekäyntejä oli 29. Vuonna 2016 tuloksia tuli 17 ja vuonna 2020 yhteensä 15. Tallivahtien tavoitteellisen pk-harrastamisen määrä ja tulosten laatu on erittäin hyvällä tasolla tasolla niin rodussamme kuin moneen muuhunkin pk-rodun kenneliin verrattuna. Koetuloksissa tuli viime vuonna vielä ennätysmäärä 1-tuloksia, uusia kahden lajin pk-koiria ja uusien lajien pioneerejä.

Suunnilleen kaikkia rotukoiria on alun perin alettu kasvattamaan harrastus- tai työtavoittein muun muassa eri eläinten metsästämiseen tai kuten hovawarteja palvelus- ja vahtikoiraksi. Myös rotujen ulkomuotoon, turkin laatuun ja väritykseen liittyvät yksityiskohdat jalostettiin tukemaan harrastuksissa tai työtehtävissä onnistumista. Kiihkein rotujen kehittäminen osui toisen teollisen vallankumouksen aikaan 1900-luvun alkuun. Vuonna 1922 hovawarttien tavoitteellinen jalostaminen alkoi, kun perustettiin ensimmäinen rotujärjestö Schutzhund Klubb für Hovawart Hunde, eli suojelukoira yhdistys hovawart koiralle. Ensi vuonna on rotumme juhlavuosi. Suojeluharrastus on ollut rotumme jalostuksen kulmakivi ihan alusta asti.

Tallivahdeista nuoria koiria, 4 v tai nuorempia on L, M, N, O, P ja Q-pentueissa yhteensä 46 koiraa.  Nuorten koirien kanssa harrastaminen on yleensä innokasta ja voidaan harrastaa ja kokeilla useampia eri lajeja. Kun koira vanhenee keski-ikäiseksi 5-7-vuotiaaksi, niin oikeastaan vain innokkaimmat omistajat jatkavat harrastamista ja valikoivat tarkemmin mihin kokeisiin ja koitoksiin osallistuvat. Nuori koirakantamme selittääkin tämän vuoden tulosbuumia osaltaan, mutta kyllä kasvattajana saan olla iloinen ja ylpeä, että olen saanut tiimiimme näin paljon tavoitteellisia koiraharrastajia!

Tallivahtien omistajat ovat aktiivisia koiraharrastajia ja kisakausi 2021 on alkanut monenlaisilla tuloksilla

Koekausi 2021 käynnistyi 26.5. upeasti 10-vuotiaan Ritu-mummon, IFH2 BH Tallivahdin Genie, IFH2 1-tuloksella ja se on nyt yhtä ykköstä vaille käyttövalio. Seuraavana päivänä Mironi teki kolmannen IFH2-ykköstuloksensa ja siitä tuli erikoisjäljen käyttövalio, FI KVA-IFH. Miro on ensimmäinen hoffi, joka sai tämän uudella tavalla kirjatun valion arvon. Viikon päästä 2.6. vasta 13 kk ikäinen Kapu, Quetscher suoritti BH-kokeen hyväksytysti ja muutaman päivän päästä 6.6. Saga 2 v, eli Optimistin suoritti BH-kokeen. Ja siitä sitten meni vain viikko kun samassa kokeessa 12.6. Messi, eli Morgenstern ja Hermia, Opernsängerin suorittivat BH:n.

Toinen upea tulosrypäs tuli heinäkuun alkuun. 4.7. vasta 14 kk ikäinen Tyyne, Quotenfrau teki ensimmäisen MEJÄ AVO2 tuloksensa ja muutaman päivän päästä siitä äkkilähdöllä toisessa kokeessa vielä vähän paremmin pistein toisen MEJÄ AVO2 tuloksen. 6.7. BH-kokeen suoritti Otso, eli Oberinspektor, ja samana iltana vähän myöhemmin jännitimme Kapun, eli IFH1 JK1 Tallivahdin Kaiser, palveluskoirajäljen avoimen luokan suoritusta. Sehän päättyi upeasti lähes 1-tulokseen (268/300 p) ja Kapu sai JK2-koulutustunnuksen. 8.7. tehtiin Match Show historiaa kun 16 kk ikäinen Pessi, Philantrop, sijoittui BIS3:ksi 129 koiran epävirallisessa kauneuskilpailussa. 9.7. oli siten jälleen erikoisjälkituloksen vuoro: Martta, IFH2 JK2 BH Tallivahdin Liebling, teki toisen voittajaluokan IFH2-tuloksensa. 10.7. Siiri, eli Noblesse, sijoittui kaikkien etsintämuotojen Nose Work-kokeessa 3./16 koiraa ja 11.7. Siiri, eli Noblesse, sijoittui kaikkien etsintämuotojen Nose Work-kokeessa 3./15 koiraa ja 11.7. Siiri oli laatikkoetsinnän 3./15.. Vuoden 2021 Tallvahtien näyttelykauden ja oman näyttelyuransa avasi Ruotsissa asuva Asta, Opponentin, joka sijoittui hienosti avoimessa luokassa Ruotsin Hovawart-yhdistyksen päänäyttelyssä AVO ERI4 SA.

Vielä vaikuttavampaa on, kun äskeiset tulokset kirjaa päivämäärien mukaiseen järjestykseen:

26.5. Tallivahdin Genie IFH2, 91 p

27.5. Tallivahdin Mirakelmann IFH2 90 p ja FI KVA-IFH

2.6. Tallivahdin Quetscher BH hyväksytty

6.6. Tallivahdin Optimistin BH hyväksytty

12.6. Tallivahdin Morgenstern ja Opernsängerin samassa kokeessa BH hyväksytty

4.7. Tallivahdin Quotenfrau MEJÄ AVO2 , 33 p

6.7. Tallivahdin Oberinspektor BH hyväksytty

6.7. Tallivahdin Kaiser, JK2,  268/300 p

7.7. Tallivahdin Quotenfrau MEJÄ AVO2 , 37 p

8.7. Match Show historiaa teki Tallivahdin Philantrop, BIS3:ksi 129 koiran joukossa

9.7. Tallivahdin Liebling, IFH2, 78 p

10.7. Tallivahdin Noblesse, kaikkien etsintämuotojen Nose Work-koe 3./15

11.7. Tallivahdin Noblesse, laatikkoetsinnän 3./15, kaikkien etsintämuotojen NW-kokeessa  11.7. Tallivahdin Opponentin Ruotsin Hovawart-klubin päänäyttelyssä AVO ERI4 SA.

Kaiken kaikkiaan eri kokeissa ja kilpailuissa on alkuvuonna 2021 menestynyt jo 13 Tallivahtia 8 eri pentueesta hienolla ikähaarukalla 10-vuotiaasta 14 kk ikäisiin. Ja ikimuistoinen hellekesä ei ole ainakaan helpottanut koetulosten saavuttamista. Menestystä on tullut jo niin paljon, että kasvattajalla on ollut täysi työ pitää kennelin sivujen tuloksia ajantasalla, mutta sehän on vain upeaa!

Vietimme Tallivahdin 20-vuotisen kasvatustyön juhlaleiriä 2.-4.7.2021

Leirimme järjestettiin kevään sijaan koronan vuoksi nyt keskikesällä ja parhaiden hellekelien aikaan. Upeana leiripaikkanamme toimi jälleen Kuralan Kartanotila Yläneellä, jossa mökkimajoitus ja tilan viereiset pellot sopivat juuri meille. Kolme ruokailua päivässä Kartanon saleissa kruunaa erinomaiset olosuhteet. Mukana oli kaikkiaan 19 Tallivahtia omistajineen: Jauchzer, Komödianten, Liebling, Löwin, Meerjungfrau, Mirakelmann, Morgenstern, Nachbarin, Obstler, Opernsängerin, Optimistin, Patentlösung, Perlmutter, Polizistin , Quantum, Quirlig, Quetscher, Quellnympfe ja Quintia. Pääteemana oli peltojälki, johon innokkaimmat panostivat kaikkina kolmena päivänä. Sivujuonena oli jälleen SmartDog-testaukset: nyt jo kolmannen kerran oli Katja Kontu yhden pitkä päivän testaamassa nyt viittä koiraa. Chillailu ja yhdessäolo korostui vielä entisestään hellekelien ja 20-vuotisjuhlatunnelman vuoksi. Muutaman viikon päästä oleva rotumme päänäyttely houkutteli myös treenaamaan näyttelyesiintymistä. Tottelevaisuuden treenaaminen on myös Tallivahdikoiden kestosuosikki ja nyt sitä teimme pienellä toko-twistillä lähestyvän tokon rotumestiksen kunniaksi. Hilpi-hallissa myös leikittiin ja harjoiteltiin tyttösuojelua. ISO KIITOS KAIKILLE MUKANA OLLEILLE UPEASTA LEIRISTÄ!

Loppukesän koitoksia tuskin malttaa odottaa

Heinäkuun lopussa järjestetään vuoden tauon jälkeen jälleen rotumme päänäyttely Tervakoskella ja mukaan on ilmoitettu kahdeksan Tallivahtia. Kaikkiaan koiria on ilmoitettu 176, kun tavallisesti niitä on ollut lähelle 300. Päänäyttelyn osallistujamäärään varmasti vaikuttaa se, että kaikki tuomarit ovat suomalaisia, kun yleensä olemme tottuneet, että tuomarit ovat mm. saksalaisia rotumme erikoistuomareita. Suomalaiset tuomarit ovat tottuneet arvostamaan aktiivisesti näyttelyitä harrastavien kasvattajien koiria, mikä luonnollisesti korostaa vaikutelmaa puolueellisuuden mahdollisuudesta. Etenkin kun mukana tuomaroimassa on kaksi rotumme kasvattajatuomaria, joiden kasvatuksessa painopiste on vahvasti näyttelykoirissa.

Moni nuori Tallivahti aloittaa tänä vuonna näyttelyuransa ja osa jopa suoraan avoimesta luokasta, koska korona on haitannut eniten juuri näyttelyharrastamista. Ja massatapahtumissa, kuten näyttelyissä, niin ihmisten kuin koirien sairaudet leviävät helposti. Kauden ensimmäiset tulokset ovat olleet hyvin lupaavia, joten jännittää saa mitä jatkossa tulee.

PK-puolella mahdollisuudet ovat vaikka useampiin FI KVA-arvoihin tänä vuonna. Yhteensä 6 koirakkoa on suorittanut BH-kokeen ja olisi aloittamassa pk-uraansa, toivottavasti niistä jo useampi saisi tänä vuonna onnistuneen koeuran startin!

Meikäläisellä on tavoitteena saada nyt tämä palveluskoiratuomariura alkamaan ja kaksi viimeistä harjoittelupaikkaa on jo sovittu, joten vaaditut suoritukset saisin vielä tämän heinäkuun aikana tehtyä. Kollegio, eli näyttökoetilaisuus, olisi sitten elokuun lopussa. Miron kanssa tavoitteena olisi saada toivottavasti rotumme pk-mestiksissä JK3-tulos ja sitten vielä HK1 ja vaikka HK2 tuloksetkin. Lisäksi rotumestaruuskoe IFH:ssa ja ehkä erikoisjäljessä myös rodun MM-koe, jos se koronasta huolimatta järjestetään. Loppukaudesta vielä IFH piirinmestaruuskoe. Sitten alkaisi olla tämän M koetavoitteet yhden kauden osalta upeasti saavutettu.

R-pentuja on toivottavasti tulossa

Mendy Merenneito Hangosta, eli JK1 BH Tallivahdin Meerjungfrau, menee ultraan ensi viikolla ja sitten selviää syntyvätkö Mendyn ja Kapun, JK2 FH1 BH Tallivahdin Kaiser, R-pennut elokuun lopussa. Toivottavasti, sillä niitä todella odotetaan jo monissa perheissä. Kahden narttulinjani yhdistelmästä syntyvät ensimmäiset pennut olisivat todellinen kruunu 20 vuotiselle kasvattajauralleni!

Takaisin