02.01.2022

Tallivahdin 20-vuotisjuhlavuonna kennelimme pääsi rotumme kansainväliselle tasolle

Ikimuistoisena vuonna 2021 Tallivahdin kennel täytti 20 vuotta 23.1. ja sitä juhlistimme yhdessä leireillä, uudella logolla ja autotarralla. Yksi kasvattajaurani kohokohta oli myös ensimmäinen Tallivahti&Tallivahti yhdistelmä R-pentueemme, jonka vanhemmat ovat molemmat neljännen polven kasvattejani: isä on JK2 FH1 BH Tallivahdin Kaiser ja emä JK1 BH Tallivahdin Meerjungfrau. Olen tähdännyt siihen, että pystyn jatkossakin tekemään TV&TV-yhdistelmiä niin, että geenipohja säilyy silti yhtä monipuolisena kuin rodussamme on keskimäärin. Tämän R-pentueen sukusiitosprosentti on alle yksi jopa seitsemän sukupolven tarkastelussa, mikä on hienoa. Jännittävintähän tässä omien sukulinjojen yhdistämisessä on tietenkin se, että oletetusti näen omat jalostustavoitteeni vielä aiempaa selvemmin, koska ne korostuvat nyt niin emän kuin isän puolelta. Kahdeksan pikkuÄRRÄÄ osoittautuivat jo pikkuisina varsin lupaaviksi käyttöhoffin nuppusiksi. Tallivahteja on nyt 20 vuoden aikana syntynyt yhteensä 17 pentuetta ja rekisteröityjä on 146 koiraa.

Palveluskoirakokeissakin Tallivahdit pääsivät kansainväliselle tasolle

Ulkomuodoltaan Tallivahdit ovat olleet kansainvälistä tasoa jo ainakin 10 vuotta, jos sitä tarkastellaan kansainvälisten valionarvojen valossa. Tallivahtien ensimmäinen kansainvälinen muotovalio oli R-pentujemme isoisoäiti Cremefarben, eli oma Sissini. Siitä tuli C.I.B kymmenen vuotta sitten v. 2011. Sen poika Repeni, eli Freiberufler ja sen sisko Forscherin saavuttivat myös C.I.B-arvon ja myös Repen poika Miro, Mirakelmann, on ensimmäinen neljännen Tallvahdin sukupolven C.I.B. Kansainvälisiä näyttelyvalioita C.I.E on tähän mennessä tullut kaksi Hauptmann ja Jauchzer. Kansainvälisten valioiden lisäksi Tallivahdeissa on 7 FI MVA, 5 SE MVA, 2 NO MVA, 1 EE MVA ja 1 RU MVA ja yhteensä muotovalion arvon on saanut tähän mennessä 12 Tallivahtia.

Hovawartia on jalostettu ensisijaisesti palveluskoiraksi jo rotumme ensimmäisestä rotujärjestöstä alkaen ja rotumme 100-vuotista historiaa juhlitaan vuonna 2022. Siksi on erityisen hienoa, että Tallivahdeissa palveluskoiraharrastamisen kansainvälinen läpimurto tapahtui juuri nyt rotumme upean juhlavuoden kynnyksellä.  Ensimmäinen kansainvälinen koetuloksemme tuli rotumme erikoisjäljen IHF MM-kokeessa Saksassa syyskuun lopussa, kun Mirakelmann teki kennelimme ensimmäisen IGP-FH-tuloksen ja sijoittui hyvällä tuloksellaan viidenneksi. Lokakuussa Liebling teki hyvän suojelukoetuloksen IGP1 ensimmäisenä suomalaisena hoffinarttuna ja ylipäätään kolmantena hoffina maassamme. Suojeluharrastamisessa rotumme on maassamme selvästi jäljessä rotumme kansainvälistä tasoa, mutta toivottavasti tähänkin saamme pikkuhiljaa muutoksen aikaiseksi.

Jälleen kolmasosan rotumme pk-koekäynneistä teki Tallivahti

Pk-koekäyntejä tehtiin vuonna 2021 ennätysmäärä yhteensä 35 ja 13 koiran voimin, joista 8 teki yhteensä 15 tulosta: Genie, Journalistin, Kaiser, Komödianten, Liebling, Löwin, Mirakelmann ja Nachbarin. Saimme uuden käyttövalion FI KVA-IFH Mirakelmann, kaksi uutta pk-hoffia Löwin ja Nachbarin ja kaksi uutta voittajaluokan koiraa Journalistin ja Komödianten, jolle alkoi käyttövaliokellokin käydä. Näin jälleen kolmasosan rotumme pk-koekäynneistä teki Tallivahti. Nyt Tallivahdeissa on 22 pk-tuloksen tehnyttä koiraa ja 13 on ylimmässä luokassa tuloksia tehnyt, eli ns. voittajaluokan palveluskoiria. Kahden lajin palveluskoiria Tallivahdeissa on yhdeksän ja Liebling on nyt ensimmäinen kolmen pk-lajin palveluskoiramme, sillä on IFH2, JK3 ja IGP1-tulokset.

Tallivahteja osallistui rotumme pk-mestaruuskokeeseen kaksi Liebling ja Mirakelmann, jotka molemmat tekivät JK3-tuloksen, ottivat kaksoisvoiton ja Mirakelmannista tuli rotumme jälki- ja pk-mestari vuonna 2021. Sen isoisoäiti Cremefarben oli myös rotumme jälkimestari 10 vuotta aiemmin vuonna 2011. Vuoden 2021 pk-mestaruuskokeessa oli yhteensä yhdeksän jälkikoirakkoa kilpasilla, kun vuonna 2011 niitä oli peräti 22. Toivottavasti jatkossa myös useampi Tallivahdikko lähtee mukaan näihin rotumestaruuskokeisiin, sillä niihin pääsevät kaikki harrastajat, eli osallistujamäärää ei ole rajoitettu ja rotumestaruuskokeissa tunnelma on yleensä erityisen hieno!

Tallivahdeille uudet koemuodot korkkasivat Opernsängerin IPO-R:n eli kansainvälisen pelastuskokeen ja Oberinspektor AD:n eli kestävyyskokeen. Quotenfrau kunnostautui upeasti verijäljellä, eli MEJÄ:ssä, jossa se teki 2/4 AVO1-tulosta, joilla saa siirron voittajaluokkaan. BH-koetuloksissa sivusimme kuuden koiran ennätystämme, kun Morgenstern, Oberinspektor, Opernsängerin, Optimistin, Quetscher ja Quotenfrau suorittivat kaikki käyttäytymiskokeen hyväksytysti. Noblesse teki Rallytokon AVO-tuloksen ja kaksi Nosework-tulosta. Saavutuksina koiraharrastusrintamalla voidaan pitää myös sitä, että meikäläisestä tuli pk-tuomari ja myös toisesta rotumme harrastajasta Niko Takalasta tuli pk-tuomari ja myös Tallivahdin omistaja, kun perheeseensä muutti pikkuinen Raubtier, eli Vimma, josta tulee toivottavasti tulevaisuuden emäkoiramme.

Toisena koronavuonna näyttelykäyntejä kertyi lähes saman verran mitä ennen koronaa, eli 16 Tallivahtia osallistui yhteensä 34 kertaa näyttelyihin ja saavuttivat 20 kertaa ERInomaisen arvion, 12 erittäin hyvän ja 2  hyvää arviota. Oberinspektor ja Polizistin olivat ROP ja Journalistin VSP ja voitti viimeisen sertinsä ja valioitui FI MVA.

Katse uuteen vuoteen 2022

Uusi vuosi alkoi edelleen koronarajoitusten värittämänä, mutta Tallivahtien harrastuksiin korona on kaikkiaan vaikuttanut kokonaisuudessaan varsin vähän. Tähänkin alkuvuoteen olemme järjestämässä kimppakivaa viikottaisissa hallivuoroissamme, joissa keskitymme jälleen tottelevaisuuden saloihin. Mukana on taas toistakymmentä Tallivahdikkoa ja joka toinen kerta meitä on valmentamassa taitava Pauliina Kaivonen. Maaliskuun lopulla on jälleen Tallivahtien oma kahden päivän hakuleiri Kaisa Hilskan opissa.

Keväällä syntyy toivottavasti S-pentueemme ja loppuvuonna vielä T-pennutkin. Pentukysyntä on varsin suurta ja korona vielä vähän lisäsi sitä. Edelleen arvostan tavoitteellisesti pk-harrastamiseen suuntautuvia pennunostajia niin, että he ovat etusijalla. Suunnilleen kolmasosa Tallivahdeista menee tavoitteellisille harrastajille, kolmasosa tilavahdeiksi ja kolmasosa perhekoiriksi. Mutta kuten olen aina sanonut, ne kaikki myydään ensisijaisesti parhaiksi ystäviksi!

Kevään kennelleiri on todennäköisesti toukokuussa ja syksyn leiri sitten jo syyskuussa, mutta nämä tarkentuvat pikkuhiljaa. Nyt tulevien kennelleirien teemana on todennäköisesti pk-kokeet, eli kevään leirillä PAJÄ-koe ja syksy leirillä IFH-koe ja molempiin kokeisiin voisi yhdistää lisäksi BH-kokeilijoita. Silloin lauantaipäivän ohjelmana olisi kokeiden järjestäminen ja niihin osallistuminen. Näin meillä olisi mukavasti todellista jälkipuintia sitten lauantai-illalle ja sunnuntaina pääsisimme heti korjaamaan kokeissa mahdollisesti esille tulleita ongelmakohtia. Toivon, että näiden kokeiden kautta kynnys lähteä mukaan koetoimintaan pienenisi vielä useammalla Tallivahdin omistajalla. Mutta nämä suunnitelmani toki vielä tarkentuvat.

Ennustan, että alkanut vuosi on vielä aktiivisempi pk-harrastusvuosi Tallivahdeittain ja odotan, että saamme jopa 4-6 uutta pk-tuloksen tehnyttä koiraa ja muutaman voittajaluokankin koiran lisää. Toivottavasti saamme myös lisää käyttövalioita, sillä käyttövaliokellohan käy parhaillaan kolmelle Tallivahdille Irrlicht, Komödianten ja Liebling. Saattaa olla, että saisimme myös maamme toisen jälkivaliohoffin, FI JVA, mikäli Quotenfrau jatkaa ruotsalaisen isänsä jalanjäljillä upeasti alkanutta MEJÄ-uraansa.

Vielä kiitokset ihanille kasvateilleni omistajineen!

ISO KIITOS tähänastisesta yhteisestä taipaleestamme kaikille ja kyllä nyt tuntuu edelleen vahvasti siltä, että seuraavat 20 vuottakin jaksan nauttia hoffin hauskasta harrastamisesta täysin rinnoin. ISO KIITOS, että olette juhlineet kanssani 20-vuotista historiaamme ja ISO KIITOS upeista muistamisista, etenkin hienosta Tallivahdin valokyltistä. Ilman aktiivisia ja ihania kanssaharrastajia tällaista historiaa ei olisi!

 

Takaisin