05.06.2022

Hermia on 11:s Tallivahti, joka on käynnistänyt käyttövaliokellon!

Tänään huippuhienon PEKO-T A/B tuloksen 296/300 pistettä teki muutama päivä sitten 3 vuotta täyttänyt Nurmijärven Hermia, PEKO-T RH-F V BH Tallivahdin Opernsängerin, ja emäntänsä Miia Jakava-Viljanen. AIVAN UPEA SUORITUS, jossa molemmat maastojälki ja henkilöhaku onnistuivat täysillä pisteillä. Kokeen järjesti Impivaaran Hallit ja tuomarina toimi Maikku Mönkkönen. Tällä tuloksella Hermia ja Miia tekivät jälleen myös Tallivahtien historiaa olemalla ensimmäinen Tallivahdin pelastuskoirakko, joka käynnisti käyttövaliokellon!!!! MAHTAVASTI ONNEA SUPERKOIRAKOLLE!
 
Neljä käyttövaliokellon käynnistänyttä Tallivahtia on jo kuollut Englein, Forscherin, Gewinnerin ja vain pari kk sitten myös Genie. Ne kaikki olivat tehneet 1-tuloksen erikoisjäljellä ja Genie oli vain yhtä 1-tulosta vaille käyttövalio. HK3 IFH1 Tallivahdin Gauner ”Onni” teki komean HK3 1-tuloksen 281/300 siis palveluskoirahaussa, jolla se voitti myös rotumme hakumestaruuden. Onni on terve vaarikoira 11,4 v, mutta sen koeura loppui valitettavasti jo vuosia sitten. FI KVA:n saavuttamiseen on ollut näillä edesmenneillä myös läheltä piti 1-tuloksia, mutta eri syistä käyttövaliotulokset jäivät lopulta saavuttamatta.
 
Tähän mennessä omat kultapoikani Freiberufler, eli RepeVaari pian 12 v ja sen poika Miro 5 V, Mirakelmann ovat ainoat käyttövaliomme ja molemmat valioituivat erikoisjäljestä. Repe on ensimmäinen käyttövalioni ja se oli 5-vuotias valioituessaan ja Miron kanssa sitten olin jo vähän taitavampi ja se valioitui jo viidennessä IFH2-kokeessa juuri 4 vuotta täytettyään ja kaikissa IFH2 kokeissaan Miro on tehnyt tuloksen.
 
Parhaillaan käyttövaliokello käy neljälle hyvässä koeiässä olevalle Tallivahdille: Irrlichtille, eli pian 8-vuotiaalle Hertalle, Komödiantenille, eli pian 7-vuotiaalle Jaspille, Lieblingille, eli 5-vuotiaalle Marttalle ja nyt sitten Opernsängerille eli juuri 2.6. vain 3 vuotta täyttäneelle Hermialle. Muilla käyttövaliokello käy erikoisjäljellä, mutta Hermia teki ikimuistoista historiaa käynnistämällä FI KVA-PEKO käyttövaliokellon pelastuskokeessa.
 
Valiokellot ovat käyneet nyt useammassa sukulinjassani jo useammassa polvessa: Engleinilla eli Mangolla, toisen polven kasvatillani, ja sen pennuista peräti kolmella Genie, Gauner ja Gewinnerin on FI KVA-kello käynyt. Nyt kello käy Genien, eli Ritun, tyttärelle Jaspille, viralliselta nimeltään Komödianten. K-pennut edustavat neljännen polven Tallivahteja. Toivottavasti Jaspi ja emäntänsä Mili saavuttavat jo tänä vuonna tuon arvostetun käyttökoiran ominaisuuksista kertovan tavoitteen. Mili Hämäläiselle FI KVA-kello käy jo kolmannen Tallivahtinsa kanssa, sillä hän omisti sijoitusnarttumme Engleinin ja Gewinnerinin jo ennen Komödiantenia.
 
Toinen narttulinjani, jossa käyttövaliokello käy nyt sitten jo kolmannessa sukupolvessa on Forscherin, Irrlicht ja Opernsängerin. C.I.B FI MVA Forscherinilla, eli Ofelialla, oli FH2 lisäksi PEHA-B ja se oli Virta tarkastettu pelastuskoira, joka oli mukana useissa virallisissa etsinnöissä. Ofelia kuoli noin 11,5-vuotiaana. Sen tytär Irrlicht, eli pian 8-vuotias Hertta, jolla on IFH2 lisäksi Jk1 koulutustunnus, on neljännen polven Tallivahti ja ensimmäisen viidennen polven pentueeni O-pentujen emä. Ja nyt 3-vuotias Hermia, Hertan tytär, Tallivahdin Opernsängerin, on ensimmäinen viidennen polven Tallivahti, jolle käyttövaliokello on alkanut käydä.
 
Kyllä hovawartien kasvattaminen on mukavaa ja se myös kannattaa!
 
Istun nyt junassa työmatkalla Joensuuhun. Minun piti kirjoittaa pari henkilöarviointiraporttia tässä matkan aikana, mutta nyt on liian paljon matkustajia, jotta voisin salassa kirjoitella ja tutkia työtiedostojani. Se oli yksi syy, miksi siirryin viihteelle. Pääsyy on kuitenkin tämä Hermian ja Miian upea käyttökoetulos. Miia soitti minulle ja kertoi tuoreeltaan kokeesta ja sen puhelun jälkeen en oikeastaan ole muuhun pystynyt keskittymäänkään. Se oli todella hyvä syy panostaa tähän blogi-kirjoitukseeni!
 
Tallivahdeille olen kehittänyt palkitsemisjärjestelmän, jossa tietenkin käyttövalion arvo on kaikista arvokkain. Muilta arvonmäärityksiltään se vastaa aika tavalla Kennelliittomme koirien vakuutusarvolaskelmia. Kasvattajan lompakko köyhtyy, kun tuloksia tulee, mutta juuri ne tuloksethan kertovat miten olen kasvatustavoitteissani onnistunut. Tavoitteellinen harrastaminen on paljon mukavampaa kuin höntsäily! Ja meikäläisen mielestä hovawart on ensisijaisesti käyttökoira ja juurikin palvelus- ja pelastuskokeissa parhaimmillaan!
 
Tulevaisuutta kohti
 
Keskiviikkona matkustamme Saksaan, Fuldaan, Hovawart jalostuksen 100 vuotisjuhlaan. Siellä on myös maailman suurin hovawart-näyttely noin 420 koiran kera. Ilmoitin Miron valioluokkaan, jossa kilpasilla on yli 20 urosta. Miro on nyt kuitenkin varsinainen nakupelle, koska kaikki pohjavilla on poissa ja suurin osa hapsuistakin. Mutta ainakin hyvä rakenne ja vahva luusto näkyvät nyt oikein hyvin. Mukana olemme siis ensisijaisesti osallistumisen ilosta ja etenkin jalostusurosten esittelykavalkadia odotan innolla ja toivottavasti myös käyttöjalostettuja uroksia tuodaan esille, sehän on kuitenkin se koiran tärkein arvo.
 
Ensi vuonna voisimme käydä ainakin Saksassa riiuureissulla JK1 BH Tallivahdin Minayan ja JK1 BH Tallivahdin Nachbarin kanssa. Jospa tapaisin viikon päästä jo mielessäni olevat sulhaskanditkin. Näitä riiuureissuja ennen tavoitteena olisi tehdä kaksikin Tallivahdin pentuetta nyt alkutalvesta ja jälleen päätavoitteeni on jalostaa erinomaisia käyttökoiria niin palvelus- kuin pelastuskoirakokeisiin. Mikäli kiinnostuit, niin tutustu kotisivuihini ja laita sähköpostia hyvissä ajoin. Saksan reissun jälkeen pääsemme toivottavasti Mironkin kanssa tositoimiin koerintamalla! Oman palveluskoirakoetuomariurani ehdin jo käynnistää mukavasti FCI BH-kokeella. Sekin oli ikimuistoinen seikkailu!
 
Hyvää alkukesää kaikille!
 
Takaisin