10.12.2022

Tallivahdin kennelissä tehtiin vuonna 2022 historiaa useissa kansainvälisissä koemuodoissa

Tallivahdin kennelissä tehtiin vuonna 2022 historiaa useissa kansainvälisissä koemuodoissa

Jo viime vuonna Tallivahtien tulokset kansainvälisissä koemuodoissa FCI-IGP ja FCI-IGP-FH olivat historiallisia. Tänä vuonna historiallisia kv-koemuotojen tuloksia tuli vielä tuplasti enemmän ja etenkin pelastuskoetulokset häikäisivät! Kaikkiaankin Tallivahtien lajikirjo oli tänä vuonna ennätyksellisen monipuolinen ja tuloksia oli tekemässä peräti 13 Tallivahtia 7 eri pentueestamme. Seuraavassa kaikki tulostemme tekijät vuonna 2022 vanhimmasta nuorimpaan:

Irrlicht    FCI-IFH2

Kaiser    2 x FCI-IFH2 ja molemmat erittäin hyviä tuloksia, joten Keisari Kapun käyttövaliokello alkoi vahvasti käydä

Komödianten 2 x FCI-IFH2 ja rotumestaruuskokeen hopeaa

Liebling   FCI-IFH2, JK3, FCI-IGP2 ja Martta on 1. Suomessa syntynyt hovawart, jolla on tulos suojelun 2 luokassa

Meerjungfrau   FCI-IGP1 ja Mendy on neljäs suomalainen hovawart, joka on tehnyt suojelussa tuloksen

Minaya    JK2

Mirakelmann    2 x FCI-IFH2, JK3

Noblesse    FCI-BH, RTK2 ja lisäksi Nosework koekäynti

Offizier     FCI-BH

Opernsängerin    kansainvälisen pelastuskokeen jäljen esikokeesta FCI-IPO-RH-F V ja PEKO-T erinomaisin pistein 296/300, molemmat tulokset ovat kennelimme historiaa ja PEKO-T:ssä käynnistyi kertayrityksellä myös Hermian käyttövaliokello

Optimistin   VEPE SOVE1, kansainvälisen pelastuskokeen raunion esikoe FCI-RH-T V hienolla 1-tuloksella 191/200 p

Quotenfrau   TOKO ALO1, MEJÄSSÄ 2 x VOI2 ja 1 x VOI3, jotka niin ikään ovat historiallisia Tallivahdeittain

Luonnetestin suoritti tänä vuonna ennätysmäärä Tallivahteja yhteensä 8 koiraa: Minaya, Nachbarin, Nachteule, Oberschülerin, Oberinspektor, Obstler, Offizier ja Optimistin. Kolmantena Tallivahtina ruotsalaisen MH-kuvauksen suoritti Quotenfrau.

Jälleen kolmasosan rotumme pk-koekäynneistä teki Tallivahti

Palveluskoirakoekäyntejä oli vuonna 2022 yhteensä 24 kahdeksalla eri Tallivahdilla: 18 kv-lajin koekäyntiä, joista 16 PAEJ ja 2 PASU, ja 6 kansallisen lajin koekäyntiä 3 PAJÄ ja 3 PAHA. Kahdella koiralla alkoi käyttövaliokello käydä Kaiserilla erikoisjäljellä (2 x FCI-IFH2) ja vasta 3-vuotiaalla Opernsängerillä pelastuksessa erinomaisella PEKO-T -tuloksellaan. Nyt olen jo laskuissani sekaantunut siinä, kuinka monennen vuoden ajan Tallivahdikot ovat olleet aktiivisimpia käyttökoeharrastajia rodussamme, mutta jälleen kolmasosan rotumme pk-koekäynneistä teki Tallivahti.

Tallivahteja osallistui rotumme pk-mestaruuskokeeseen vain Mirakelmann, joka suoritusvarmana koirana teki jälleen JK3-tuloksen ja oli ylimmän luokan toinen. Erikoisjäljen rotumestaruuskokeeseen osallistui kolme Tallivahtia ja Komödianten tuli hopealle. Tuloksen teki myös Mirakelmann, mutta Lieblingin kohtaloksi tuli paksun ja pitkän heinän luomuharhat. Tallivahdit tekivät yhteensä 2/4 FCI-IFH2-tulosta ja rotumestaruuskoe oli ensimmäistä kertaa 10 koiran koe, jonne osallistujat valittiin aiempien tulosten perusteella.

Kasvattajan tajunnan räjäyttäneet pelastuskoetulokset

Pelastuskokeissa tehtiin tänä vuonna useampaan kertaan Tallivahdin historiaa kahden vasta 3-vuotiaan O-sisaren voimin. Tallivahdeille uuden koemuodon IPO-R:n jo viime vuonna 2-vuotiskaudella korkannut Opernsängerin, eli Hermia, teki nyt 3-vuotiaana toisella yrityksellään tuloksen IPO-R:n eli kansainvälisen pelastuskokeen jäljen esikokeessa. Ja eikä tässä vielä kaikki: Hermia teki emäntänsä Miian kanssa vielä upean uuden kansallisen pelastuskoemuodon PEKO-T:n tuloksen 296/300 p. Harvinaisen hienoa tuloksessa on, että Hermia oli tavallista nuorempi sen tehdessään ja se tuli vielä ensiyrittämällä. PEKO-T -tuloksilla pääsee myös näyttelyissä käyttöluokkaan ja kolmella 1-tuloksella voi käyttövalioitua ja näin Opernsängerin käyttövaliokello alkoi saman tien komeasti käydä!  

Toinen historiallisen hieno pelastuskoiramme on Optimistin, eli Saga, joka kesällä jo teki ensimmäisen koetuloksensa vesipelastuksen soveltuvuuskokeen VEPE-SOVE1 ja on nyt historiamme toinen Tallivahdin vepekoira. Historiallinen teko tuli sitten loppukaudesta, kun Saga sai emäntänsä Annen kanssa ensimmäisenä Tallivahtina kansainvälisestä raunion esikokeesta tuloksen FCI-RH-T V hienolla 1-tuloksella 191/200 p. Kansainvälisissä pelastuskokeissa IPO-R:n eri lajeissa järjestetään myös FCI:n MM-koe ja olen luvannut lähteä autokuskina mukaan sinne, jos joku Tallivahdikko MM-kokeisiin joskus valitaan.

Pelastuskokeet ovat olleet minulle melko vieraita, vaikka kaksi Tallivahtia, Abgott ja Forscherin, ovat niitä aikoinaan suorittaneet ja hälykoirina virallisissa etsinnöissä toimineet. Hermian ja emäntänsä Miian innoittamana aloin opiskelemaan pelastuskokeista lisää ja innostuin itsekin PEKO-T koemuodosta siinä määrin, että voisimme Miron kanssa sitä kokeilla ensi koekaudella. Siinähän koira suorittaa maastossa hallintaosuuden, jälki- ja henkilöhakuosuudet samana päivänä lyhyen ajan välein ja sikäli se mittaa hyvin koiran läpivientikykyä ja kestävyyttä. Se voisi koemuotona olla myös minulle mielenkiintoinen tuomaroitava, koska siihen saa osallistua myös kaiken rotuisilla koirilla. Tämä oli ensimmäinen tajuntani räjäyttävä oivallus pelastuskoirakokeista.

Sagan ja emäntänsä Annen hienon rauniokoetuloksen myötä tajuntani räjähti jo toistamiseen. Raunion esikokeen tottelevaisuusosio on varsin vaativa. Seuraamiskaavio ja jäävät liikkeet ovat muuten samanlaisia kuin pk-kokeissa, mutta henkilöryhmässä on mukana kaksi koirakkoa ja ryhmä pyörii ympäri! Siitä selviäminen vaatii paitsi koiran hyvää hallintaa myös ohjaajalta hyvää tilannetajuakin. Sen lisäksi siinä on koiran kantaminen myös vieraan ihmisen toimesta, alustatesti ja pari erikoisempaa telinettä mm, umpihupun sisältävä ryömintäputki. Tallivahdikon suorituksia oli hienoa katsoa videoilta ja 9 kokeen parhaat pisteet puhuvat hyvin puolestaan kuinka upea suoritus tosiaan oli!

Rauniokoirien tärkeys on myös kouriintuntuvasti kasvanut Ukrainan sodan myötä; Helsingin kaupungin varautumissuunnitelmassa pitää kuulemma normaalisti olla 40 koulutettua rauniokoiraa mahdollisten sortumakatastrofien varalle, mutta tämä sota nyt on tuplannut tuon määrän. Ensimmäistä kertaa omassa harrastushistoriassani koulutetun koiran arvo näin selvästi konkretisoitui. Tämäkin tieto räjäytti kyllä tajuntani!

Tallivahdit osallistuivat moniin muihinkin koiraharrastuksiin ja kävivät ennätyspaljon myös luonnetestissä

Varsin perinteinen koiraharrastus on tottelevaisuuskokeet, mutta sääntömuutosten jälkeen niissä ei ole juurikaan Tallivahteja näkynyt. Toko-koekäyntejä oli kuluneena vuonna vain kaksi ja ALO1 tuloksen teki Quotenfrau. Rallytokokaan ei käyttökokeisiin panostavia Tallivahtien omistajia suuremmin kiinnosta ja siinä tehdään edelleen yhden koiran voimin Tallivahtien historiaa: RTK2 koulutustunnuksen ansaitsi Noblesse. Se suoritti myös palveluskoirien käyttäytymiskokeen ja ansaitsi FCI-BH koulutustunnuksen. Noblesse osallistui myös Noseworkiin ja on toistaiseksi ainoa myös tätä lajia harrastava Tallivahti. Toinen FCI-BH koulutustunnuksen vuonna 2022 ansainnut Tallivahti on Offizier. Mejässä voittajaluokkaan noussut 2-vuotias Quotenfrau teki 2 x VOI2 ja 1 x VOI3, mikä on historiallista kennelissämme.

Neljän Tallivahdin kanssa harrastetaan myös metsästystä ja peurametsällä kunnostautuivat ainakin Nettigkeit ja Quotenfrau. Pienpetojen metsästämiseen ovat osallistuneet Irreführendin ja Meisterwächter ja ensin mainittu jatkaa emänsä jalan jäljillä myös lintumetsällä.

Vuonna 2022 peräti 8 Tallivahtia suoritti hyväksytysti suomalaisen luonnetestin LTE: Minaya, Nachbarin, Nachteule, Oberschülerin, Oberinspektor, Obstler, Offizier, Optimistin. En muista, että milloinkaan samana vuonna olisi näin monta kasvattiani innostuttu luonnetestiin viemään. Useammalle näistä on suunniteltu myös jalostusuraa ja luonnetestitulos vaaditaan kansainvälisessä hovawart-jalostuksessa. Sikäli on sekin tavoite nyt niillä lähempänä. Kolmantena Tallivahtina MH-kuvaukseen osallistui Quotenfrau ja sen tulokset olivat aika lailla ruotsalaisen isänsä kaltaisia: leikkihalua on paljon ja erilaisia pelkotiloja vähän.

Näyttelyharrastaminen palautui kaiken kaikkiaan ennalleen

Pandemiarajoitusten loputtua 2022 alkuvuonna näyttelykäyntejä kertyi rodussamme saman verran kuin ennen pandemiaa yhteensä 1141, mikä on näin pienelle rodulle jo harvinaisen suuri määrä. Tallivahdit kävivät näyttelyissä 36 kertaa ja esillä oli 16 aikuista koiraa 8 eri pentueesta ja 4 pentua kevään S-pentueestamme, eli näyttelyaktiivisuuteemme oli edelleen aivan samaa luokkaa kuin aiemminkin. Samoin tulostasomme näyttelyissä oli meille tyypillinen: Tallivahdit saavuttivat 22 kertaa ERInomaisen arvion, 10 erittäin hyvää, 2 hyvää arviota ja kaksi koiraa hylättiin erikoisnäyttelyssä toinen korvistaan ja toisella oli liikaa valkoista rinnassa. Sijoitusnarttumme Nachbarin oli kaksi kertaa ROP, voitti kolme sertifikaattia ja muotovalioitui FI MVA. Toinen sijoitusnarttumme juniori Raubtier voitti sertifikaatin ja kaksi maassamme uutta juniorisertifikaattia. Varasertifikaatit voittivat sisarukset Oberinspektor ja Oberschülerin. Koska pentujenkin tulokset listataan nykyään virallisten näyttelytulosten tavoin Kennelliiton jalostustietokanta Koiranetissä, nekin on syytä mainita: sijoitusnarttumme Souverän oli 3 kertaa ROP pentu ja viimeisin tuli Voittaja-näyttelyssä. Lisäksi ROP pentu oli Spürhündin ja myös Schäferinnen sai pentuluokassa kunniapalkinnon.

Lopuksi uuden vuoden odotuksia ja toiveita

Olen hyvin kiitollinen, että olen tänäkin vuonna saanut nauttia koiraharrastamisesta hyvin monipuolisesti. Olen onnellinen siitäkin, että hovawart-kasvatus on edelleen minulle hyvin mielekästä ja koen siinä paljon hienoja onnistumisen hetkiä! Saan yhä useammin kuulla kasvattieni omistajilta, kuinka he ovat eri ihmisiltä treeneissä saaneet hyvää palautetta koiransa koulutettavuudesta ja mukavasta harrastuskaverin luonteesta. Paitsi että erilaisissa treeneissä ihastellaan koiran potentiaalia, se usein myös huomataan käyttöjalostetuksi hovawartiksi ja osataan jopa kysyä, että onko koira Tallivahdin kennelistä. Tämä on jo erittäin kova juttu! Nythän kasvattieni tulokset puhuvat hyvin puolestaan jo laajasti koirapopulaatiossani: koulutettavuutta olen halunnut jo viiden sukupolven ajan jalostaa ja se on onnistunut. Tallivahdeissa hyville palveluskoirille tyypillinen hyvä koulutettavuus ja yhteistyökyky sekä tavoitteellinen läpivientikyky ovat selvästi enemmän sääntö kuin poikkeus!

Uuden vuoden odotuksina ja toiveina on alkuvuonna ainakin T ja U-pentueemme. Meidän perheemmekin kaipaa paljon pentuenergiaa ja toivottavasti saamme Miron pojan iloksemme. Viidellä Tallivahdilla (Irrlicht, Kaiser, Komödianten, Liebling ja Opernsängerin) käy parhaillaan käyttövaliokello ja jospa pääsisimme juhlimaan jälleen uutta FI KVA Tallivahtia. Muuten toivon kaikille meille treeni-intoa ja paljon hoffin HAUskoja hetkiä koiriemme kanssa!

ISO KIITOS KAIKILLE TALLIVAHTIEN OMISTAJILLE YHTEISTYÖSTÄNNE JA MONENLAISESTA PANOSTUKSESTANNE JA HYVÄÄ JOULUN ODOTUSTA KAIKKIALLE!

Takaisin