24.04.2010

Cremefarben oli luonnetestissä ja on nyt sitten valmis matkustamaan Saksaan sulhasta tapaamaan

Meidän F-pentujemme kohtalo meinasi jälleen siirtyä hamaan tulevaisuuteen, koska emme olleet saaneet Sissiä, Cremefarbenia, luonnetestattua, vaikka olin asiaa yrittänyt saada järjestymään jo viime syyskuusta. Itse en sitä testausta omia jalostustavoitteitani ja koiratuntemustani varten tarvitse, mutta hoffien kansainvälinen järjestö IHF vaatii sen ulkomaisissa astutuksissa. Kiertotietäkin asiassa yritimme, kun tuota testipaikkaa ei mitenkään meinannut löytyä, mutta sitten onnemme kääntyi!

Pari päivää sitten tapahtui siis jonkinsortin ihme (= kiitos Päivi F:lle!) ja saimme peruutuspaikan HVK:n luonnetestiin, jossa kävimme tänään Sissin kanssa Espoossa. Testaajina olivat Seppo Hursti ja Lea Ylisuvanto. Mieheni videoi jälleen koko homman mukavaksi muistoksi ja kiinnostuneille näytettäväksi. Ystävällinen, rento, fiksu ja asiallinen olisi hyvä kuvaus Sissin kokonaisolemuksesta ihan loppumetreille asti. Sehän ei koskaan ylireagoi mitään "ihmisten ilmoilla" ollessaan, vaan suhtautuu asioihin ja ihmisiin kuin me muutkin sivistyneet. Eikä se näistäkään testikoettelemuksista mielenrauhaansa ja optimismiaan menettänyt, vaan Sissin häntä heilui kauniisti ylhäällä vielä palautetilaisuudessa, minkä tuomaritkin pistivät merkille. Pelkällä ystävällisellä ja asiallisella käytöksellä ei kuitenkaan luonnetestissä saa hyviä pisteitä, vaan koiran pitäisi tempautua eri tavalla mukaan kaikenlaisiin ärsykkeisiin ja reagoida voimakkaammin. Seuraavassa pieni raportti Sissin luonnetestistä.

Etenen tarinassa siinä järjestyksessä kuin tapahtumat luonnossa etenevät:
Luoksepäästävyydessä
Sissi oli tapansa mukaan ystävällinen ja luottavainen ja meni itse tervehtimään enemmän kohteliaisuudesta kuin suuresta rakkaudesta vieraisiin ja tulos luoksepäästävyydestä +2a, eli luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen. Tämä on sille tyypillinen käytös ja tulos ja mielestäni sen vahvuus, koska se ei automaattisesti esim. vapaana ollessaan ryntää ihmisten luo, vaan säilyy hallinnassa ja sopivan asiallisena työskentelyyn eri tilanteissa. Pieni pidättyväisyys tukee myös sitä, että se on valpas pihavahti ja varmasti haukkumalla pysäyttää tulijat sen sijaan että rakastuisi oikopäätä kaikkiin.


Taisteluhalun erikoiskokeessa, eli leikkimisessä, Sissi oli edelleen ystävällinen ja osallistuva, mutta ei intoutunut leikkimään, kuten se normaalisti tekee vaikkapa pk-treeneissä. Hymyili vaan ja juoksenteli vähän. Mietimme mieheni kanssa, että siinä näkyi hyvin sen "sivistyneisyys", se oli jonkinlaisessa näyttely- /seurustelumoodissa...  Itse asiassa Sissi oli ihan samanlainen kuin isoäitinsä Nella ja maalaistätinsä Abba ja Ronja. Niilläkin taisteluhalu näkyy sitten ihan muilla foorumeilla kuin luonnetestin leikkiosiossa. Tulos taisteluhalusta oli tämän näytön perusteella sitten -1, eli pieni.

Sitten tuli toimintakyvyn ensimmäinen osa eli kelkka, jossa Sissi ensin merkkaili ja potki tapansa mukaan turvetta korkealle(juoksu alkaa ihan minä päivänä vain) sitten se kääntyi rauhallisesti katsomaan kelkkaa ja seisoi rinnallani. Haukkumaan se alkoi suunnilleen, kun kelkka oli edennyt puolimatkan verran. Sitten kun haukku ei tehonnut se pakitti mun taakse ja haukkui sieltä kunnes kelkka pysähtyi. Hyvin varovaisesti sitten kun olin mennyt kelkan viereen se tuli takaani haistamaan sitä. Mutta vasta kun tuomareiden kehtouksesta rohkaisin sitä, tuli se lopulta haistelemaan enemmän. Sen ilme oli samanlainen kuin ihmisellä, jonka maailmankuva on horjahtanut pahasti ja on ensimmäistä kertaa oikeasti kohdannut jotain epäilyttävää ja uhkaavaa. Sissi ei yleensä pelkää mitään, joten sikäli tuo oli meistä erikoista ja koira oli itsekin todella sen näköinen, että ei tällaista voi tapahtua minulle. Tilanteen outoutta varmasti korosti sekin, että emäntäkin oli oudon passiivinen ja seisoi vaan, kuten koeohjeessa kuuluu toimia.  Toimintakyvyn toinen erikoiskoe kokeen loppuosassa oli pimeä huone tällä kertaa metallisessa tavarakontissa, joka suorituksena meni odotetusti ja muutoinkin normaalisti. Sissi tervehti ensin ihmisiä matkan varrelta ja sitten tuli rauhallisesti ja itsenäisesti etsimään minua. Kokonaistulos toimintakyvystä näiden näyttöjen perusteella oli +1 kohtuullinen.

Puolustuhalua tutkittiin ihmisen hyökkäyksessä ja siitä ei meillä ole itsellä ollut mitään käsitystä mitä Sissi tekee, koskapa mitään sellaisia tilanteita, joita se olisi kokenut uhkaavina ei ollut tullut vielä koskaan. Nyt se ei sanonut mitään vaan pakitti sen verran kuin lyhyt hihna antoi myöten. Tuomari Hursti otti sen sitten siitä välittömästi haltuunsa koeohjeen mukaisesti, mikä tietenkin sujui aivan mutkattomasti. Sitten tuli luoksetulo, siinä matkan varrella se juostessaan hieman koukkasi sivuun muutaman metrin. Puolustushalusta tuli näin -1, haluton. Saa nähdä miten se sitten jatkossa puolustaa, kun tällainen neitsytmatka on nyt takana. Usein koirilla se luonnetestin jälkeen voi vahvistua, kun ovat silloin oppineet epäilemään ihmistä. Sissillä ei yleensä ole missään tilanteissa ollut mitään ylireagointia ja sen kanssa on ollut aina helppoa kulkea vaikkapa laivalla humalaisten joukossa. Toivottavasti se on jatkossakin levollisen luottavainen.

Hermorakenne oli Sissilläkin se hoffeille ja melkein kaikille koirille tavallisin tulos +1 eli hieman rauhaton, mistä olen jonkin verran eri mieltä. Siinä nyt ei maassamme yleensäkään käytetä riittävästi arviointiskaalaa, vaan pääasiassa ainoastaan -1 - +1, jolloin sen arviolla ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Hoffithan saavat yleensä yli 90% +1 ja niiden koirien välillä on silti todella selviä eroja esim.keskittymiskyvyssä ja palautumisessa paineesta, mikä valitettavasti ei näy luonnetestien pisteissä riittävästi, vaikka itse testissä näkyisikin. Näin arvion merkitys ja hyödynnettävyys vaikkapa jalostuksessa todellakin heikkenee lähes mitättömäksi. Itse odotin tästä jopa +2, koska Sissi ei yleensä hermostu tai paineistu mistään ja ihmiset hyvin usein spontaanisti kommentoivat sitä rauhalliseksi ja tyyneksi, sillä on mielestäni äitinsä Barbien ja isoäitinsä Nellan lehmän hermot. Nytkihän sen olemus ja tunnetila säilyivät myönteisenä ja rentona, eli +2  tasapainoisena, mikä näkyi hyvin myös loppuarvostelutilanteessa, vaikkakaan ei pisteissä.

Temperamentti oli +2 kohtuullisen vilkas, mikä on mielestäni paras mahdollinen tulos pihavahdille ja jälkikoiralle. Vilkkaus on ikäsidonnainen ominaisuus ja vähenee vanhetessa, eli harkitsevuus lisääntyy kaikilla eläimillä ja ihmisillä yleensä. Sissikin on aikuistunut selvästi nyt talvella ja ehkä sen vilkkaus on vähän vähentynyt, mikä näkyy toisaalta mm. suoritusvarmuuden lisääntymisenä kokeissa, kun koira ei innostu asiaankuulumattomista.

Kovuuden erikoiskoe sisältää pelotteluja, joista ensin on pressu, joka nykäistään ylös juuri edestä ohikäveltäessä ja siitä heti pian n. 10 m päässä kävelyn jatkuessa rampilta perään lähtee rymisevä peltitynnyri. Siinä Sissin hihna säilyi koko ajan löysänä ja se kulki jälleen uudelleen pelotteiden ohi kuljettaessa kuin päivälenkillä ikään häntä edelleen kauniisti ylhäällä kaarella ja vain ravasi tasaisesti suoraan ohi säilyttäen normaalin paikkansa minun ja pelotteiden välissä ja samalla ohimennessään haistoi rauhallisesti molempia. Siinä Ylisuvanto kommentoi, että se ei osoittanut oikeastaan lainkaan pehmeyttä, mutta kun se oli siellä alussa kelkasta niin järkyttynyt niin lopputulos oli jälleen hoffien tyypillinen tulos +1 hieman pehmeä. Omasta mielestäni Sissi on nartuksi harvinaisenkin kova (urokset ovat eläimissä ja ihmisissä naaraita kovempia), eli olisin laittanut sen +2. Sehän kestää mm. erinomaisen hyvin fyysistä ohjausta ja pakotteita, mitkä herkimmillä koirilla vaikeuttavat selvästi kouluttamista. Sissi vaan parantaa työskentelyotettaan vaadittaessa.

Sitten tulikin terävyyden erikoiskoe, eli koira kiinnitettiin seinään ketjuun ja itse menin piiloon. Sissi oli istahtanut aloilleen ja räpsytteli vain silmiään, kun tuomari uhkasi sitä risulla, eli ei oikeastaan mitään reaktiota. Jälleen tuomari lähestyi sitä lopuksi oikopäätä, eli terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää puolustushalua. Se toimi tässä ihan samalla tavalla jälleen kuin mm. Nella isoäitinsä ja Ronja-täti. Järki oli siis Sissilläkin edelleen hyvin päässä...

Lopussa tuli sitten vielä laukaukset ja niissä nyt ei ole koskaan ollut ongelmaa. Ilotulituksissakin kaikki koiramme Sissiä myöten viihtyvät hyvin mukana ja tulos sen mukainen, eli +++ laukaisuvarma.

Loppuarvostelussakin Sissi oli samanlainen kuin alussakin ystävällisesti kävi haistelemassa ihmisiä ja heilutteli rennosti häntäänsä korkealla itsevarmasti ja tyytyväisenä. Loppupisteet ovat kuitenkin yllättävän huonot 119-11=108, mutta koira toki on yhtä hyvä kuin ennenkin. Pääasia meille oli, että tuli tuokin testi vaaditusti suoritettua. Nyt sitten odotamme vaan Saksan jalostuslupaa ja -matkaa, joka toivottavasti koittaa pian ja kauan odotettujen F-pentujen lähtölaskenta voisi alkaa...  Siitä toivottavasti hyviä uutisia lisää myöhemmin!

Takaisin