17.10.2010

Emanze ja Englein suorittivat luonnetestin hyväksytysti ja jalostusnartun urat varmistuivat

Tänään Suomen Hovawart ry:n luonnetestissä Emanze (Laku) ja Englein (Mango) suorittivat luonnetestin hyväksytysti ja näin niiden mahdollinen jalostuskäyttö varmistui. Kansainvälinen hovawart järjestö IHF vaatii edelleen ulkomaisissa astutuksissa hyväksytyn luonnetestituloksen ja molempien tyttösten kanssa on aikomus matkustaa Saksaan sulhoa tapaamaan. Ensin matkaan pääsee jo käyttöominaisuuksistaankin mukavasti näyttöjä antanut Englein, joka on tarkoitus astuttaa vuoden vaihteessa tulevasta juoksusta, jolloin siitä tulee Tallivahdin G-pentujen emä. Emanze saa toivottavasti käyttönäyttöjä jo ensi vuonna ja olisi sen jälkeen valmis H-pentujemme emäksi.

Tuomareina kokeessa olivat rotujärjestömme jalostustoimikunnan pj Tapio Eerola ja Pirjo Ojala-Laine. Olen siskoni kanssa tilastollisin menetelmin tutkinut hoffien luonnetestejä ja siitä on raportti löydettävissä sivuiltani esim. kasvattaja-esittelystä. Tutkimuksemme ja kokeneiden koiraharrastajien vallitsevien käsitystenkin mukaan luonnetestissä on hyvin paljon puutteita. Monet harrastajat toteavatkin, että eivät ne pisteet mitään kerro, vaan on itse nähtävä koira testitilanteessa, jos siitä haluaa jotain päätelmiä tehdä. Tutkimuksemme mukaan arvioinnit ovat mm. liian tuomarisidonnaisia ja sikäli liian subjektiivisia. Tulokset eivät myöskään luonteenjalostuksen kannalta riittävästi erottele koiria toisistaan. Kaikki eläinten ja ihmisten luonteenominaisuudet jakautuvat populaatiossa normaalijakauman mukaisesti, mutta luonnetestissä normaalijakaumaa ei synny oikein minkään ominaisuuden kohdalla ainakaan hoffien tulostilastoissa. Jalostuksen kannalta yksi iso ongelma on lisäksi siinä, että testissä ei tutkita yksittäisiä luonteenominaisuuksia, vaan monen ominaisuuden yhteisvaikutuksesta syntyvää käyttäytymistä. Lisäksi se on myös kertaluonteinen tutkimus, jolloin arvioinnin onnistumisen ja pysyvyyden tarkastelua ei voida tehdä. Luonnetestin arviointiasteikko on -3 - +3, mutta skaalat eivät ole kuin toimintakyvyn ja taisteluhalun kohdalla lineaariset, mikä myös varmasti näkyy siinä, että skaalaa on vaikea käyttää. Näiden erilaisten ongelmien vuoksi en sitä enää suosittele kasvateilleni lainkaan. Mutta kuten jo kerroin nämä nuppuset nyt sitten tulevina jalotusnarttuina ulkomaisten jalostusvaatimusten sitä vaatiessa kävivät luonnetestissä ja seuraavassa siitä hieman lisää. Molempien koirien testit ovat myös videoitu.

Siskosten tulokset olivat melko samanlaiset, mutta suurin ero tuli siitä että Englein oli tilanteessa enemmän oma itsensä koko ajan, kun taas Emanze osasi jo alusta asti aavistaa, että sitä nyt jotenkin erityisesti koetellaan. Kumpikin toimi hoffeille varsin tyypilliseen tapaan ja se näkyy luonnollisesti pisteissäkin. Valitettavasti luonnetesti ei valaise riittävästi koirien perusluonteen eroja ja esim. Lakun ja Mangon erot dominanssissa, vilkkaudessa ja kyvyssä säilyttää tunnetasapaino/ =hermorakenne eivät testin tuloksissa näkyneet. Lakulla on astetta isompi moottori kuin Mangolla, mikä tulee siitä että se on sekä melko dominoiva narttu, synnynnäinen johtaja että jonkin verran vilkkaampi kuin Mango. Dominanssia luonnetestissä ei arvioida lainkaan ja vilkkaudesta molemmat saivat saman tuloksen +2 kohtuullisen vilkas, joka Lakulla olisi mielestäni kuulunut olla +3 vilkas. Mango puolestaan on poikkeuksellisen tasapainoinen, vahva hermoinen ja on jo pienestä asti ollut kaikin puolin käyttäytymiseltään ennustettava koira ja kuitenkin siskokset saivat hermorakenteesta saman tuloksen, jonka yleensä kaikki hoffit saavat eli +1 hieman rauhaton. Tästä Mango olisi mielestäni kuulunut saada astetta parempi arvio +2 tasapainoinen.

Laku oli melko pian alusta asti jo sen oloinen että se aavisti jotain ja oli paineistuneemman oloinen. Tällainen vaistojen varaiselta vaikuttava käyttäytyminen on tyypillistä herkille koirille. Niillä on ikään kuin pitkät herkät tuntosarvet, joilla ne aistivat kaikenlaisia tunnelmia niin ympäristössään kuin itsessäänkin. Kovemman koiran tuntosarvet ovat niin töpöt, että se ei ole niin herkästi tilanteen tasalla. Molemmat saivat kuitenkin kovuudesta tuloksen +1 hieman pehmeä, jonka lähes kaikki hoffit aina saavat. Kumpikaan niistä ei ole kärsinyt mistään valeraskausongelmista ja sikäli herkkyys ei ole niin vahvaa, että se tekisi niistä hormonikierron aikana subjektiivisesti omiin tunnelmiinsa vaipuvia. Tämä on erinomainen asia etenkin pk-harrastamista ajatellen. Lakun juoksuaika oli loppunut edellisellä viikolla ja Mango on kiertonsa puoli välissä, joten ne saattoivat olla sikäli hieman eri tilassa, mikä voi selittää jonkin verran eroja.

Kumpikin suoritti tehtävät normaalisti, haukkuivat silloin kun piti ja olivat tilanteen tasalla koko ajan. Toimintakyvystä ne saivat kuitenkin eri pisteet Mango +1 kohtuullinen ja Laku -1 pieni. Eroja tuomareiden mukaan niissä ei suuresti näkynyt toimintakyvyn erikoiskokeessa kelkalla, jossa Laku kuitenkin reagoi jonkin verran voimakkaammin. Eroa tuomarit selittivät tulleen enemmän pimeässä huoneessa. No siellä kummallakaan ei ollut mikään kiire emäntänsä luo, mutta Lakun kohdalla se tulkittiin heikommaksi toimintakyvyksi. Tässäkin tuo jo mainittu herkkyys ja vaistomainen käyttäytyminen saattoi eroja tuottaa.

Terävyydestä (erikoiskoe seinässä kiinni olevan koiran uhkaaminen) molemmat saivat tulokset +1, eli pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Laku haukkui hyökkääjää jonkin verran, mutta Mango oli koko ajan täysin hiljaa. Kumpikin palautui nopeasti ja antoi hyökkääjän koskea itseensä välittömästi. Kaikki Tallivahdit ovat tästä saaneet aina saman +1.

Puolustushalu (erikoiskoe, jossa ihminen uhkaa hyökkäävästi koirakkoa) oli molemmilla +3 kohtuullinen hillitty. Kumpikin haukkui varsin vakuuttavasti ja puolusti emäntäänsä. Samoin taisteluhalu (alussa leikkitilanne vieraan henkilön kanssa) oli molemmilla +2 kohtuullinen. Siinä molemmat koirat leikkivät myös vieraan kanssa. Molemmat koirat ovat myös varsin hyväntahtoisia, avoimia ja  luoksepäästäviä, josta tulos +3. Sekin vaikuttaa siten, että niistä on mukavaa leikkiä ihan vieraidenkin kanssa. Koirilla oli keskenään eri henkilöt leikeissä ja uhkaavissa tilanteissa ja sikäli tilanteet olivat hieman erilaiset.

Kumpikin on kuullut ampumista varsin vähän, vaikka Mango on koulutuskentälläkin jonkin verran pk-tottista harjoitellut. Tyypillisten Tallivahtien tapaan nekään eivät pelkää mitään ukkosia, paukkuja tai raketteja, mutta tässä tilanteessa kumpikin ensin säpsähti ampumisessa, mutta sitten lopulta katseli vain rauhallisesti korvat hörössä emännän edessä ampujaa kohti viimeisen paukun tultua. Arvioksi tuli molemmille ++ laukauskokematon. Näin eri osioiden kertoimet huomioituina loppupisteet olivat Lakulla 127 ja Mangolla 157. Tämmöinen oli tyttöjen testikoettelemus ja nyt sitten pentukuume voi rauhassa taas vahvistua... :-)

 

 

Takaisin