24.11.2011

Tallivahdin tulevaisuuden jalostuskoirat on DM-testattu

Testautin 7 Tallivahtia Degeneratiivisen Myelopatian DNA-testillä tänä syksynä. Tulevaisuuden jalostuskoirien lisäksi mukana oli myös F-pentueen emä, eli oma Sissimme.

DM on useiden rotujen geenipohjassa oleva selkärangan rappeumasairaus, joka johtaa siihen että koiran takapää pettää ja se joudutaan yleensä lopettamaan jo ennen vanhuutta. A-pennuistamme todennäköisesti yksi on sen vuoksi jouduttu nukuttamaan vajaan 9 vuoden iässä ikiuneen, joten meidänkin koirakantamme geenipohjassa sitä on ainakin ollut. DM-geenitesti on edullinen ja näyte on helppo itse ottaa. Tutkimuksen toteuttaa amerikkalainen Orthopedic Foundation for Animals, INC.  ja heidän kotisivuiltaan www.offa.org voi tilata näytteenottopakkauksen  kappalehintaan 65 dollaria. Testi on varsin luotettava ja sen avulla voidaan nykytiedon mukaan varmistaa, että jatkossa ei synny DM:n sairastuvia koiria. Hovawarttien tietokanta siellä on hyvin pieni N=37, mutta normaalien (clear 49%)-kantajien(carrier 30%)-sairaiden(at risk 22%) -jakauma näyttää suunnilleen samalta kuin saksanpaimenkoirien, joilla taudista on jo suuri tutkimusaineisto N=1556. DM-testin hyödyt ovat mahtavat, sillä kaikkia normaaleja-kantajia-sairaita koiria voidaan jatkossa käyttää jalostukseen, kunhan kantajille ja sairaille kumppaniksi valitaan normaalin geeniparin sisältävä koira.  

Tavoitteeni olikin varmistaa, että jatkossa ei syntyisi DM-sairaita Tallivahteja. Seuraavassa nyt tutkittujen Tallivahtien tulokset: Cremefarben ja jalostusta varten sijoitetut tyttärensä Forscherin ja Fährtenhündin ovat kantajia, mutta Freiberufler on normaali. Seuraavaksi suunniteltujen H-pentujen emä Emanze on normaali, sen siskon G-pentujen sijoitusnarttumme Genie ja Gewinnerin ovat samoin normaaleja. Elikä käytännössä kaikille normaalin geeniparin omaaville koirille voi vapaasti valita puolison, sillä yhdistelmästä ei synny DM-sairaita lainkaan. Kantajille tulee valita puolisoksi normaali yksilö, jolloin niidenkään pennut eivät tule sairastumaan DM:n. Kantajat itse eivät myöskään sairastu, joten myös niiden kanssa on ainakin tämän sairauden osalta pitkä harrastustulevaisuus ja terve vanhuus edessä :-D

Todennäköistä on näiden tietojen valossa myös, että E, F ja G-pennuistamme ei tule koiria sairastumaan DM:n, mutta A, B ja C-pentujen osalta tilanne on avoin. Koska A-pennuista yksi on jo siihen menehtynyt, ovat pentueen molemmat vanhemmat olleet ainakin sairauden kantajia geeniperimässään. Molemmat elivät kyllä vanhoiksi 12,5-13 vuotiaiksi ilman DM-oireita, mutta DM-sairas (at risk) tiedetään joissain tapauksissa olleen oireeton koko elämänsä.

Näillä tiedoilla on taas entistä mukavampaa tehdä tulevaisuuden jalostussuunnitelmia!!! :-D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin