17.01.2012

Uutta blogissa: ensimmäinen englanninkielinen juttu: Supply and demand in kennel world

Englanninkielistä ajattelua ja jutun tekemistä olen suunnitellut jo pitkään, mutta kynnys on ollut suuri ja kielitaitoni pahasti ruosteessa. Ehkäpä se tästä vertyy pikkuhiljaa, kun vaan yrittää... Ainakin kirjoittaminen oli vaihteeksi eri tavalla hauskaa ja jopa jännittävääkin. Toivottavasti juttuni innostaa myös muita ajattelemaan näitä asioita ja panostamaan käyttörodun jalostamista tukevaan harrastamiseen.

Ajattelemisen ja lukemisen iloa! t. Minna


Juttuni aiheet pähkinänkuoressa myös Suomeksi:

Kysynnän ja tarjonnan laki kennelmaailmassa

SKL:n joulukuinen uutisointi siitä kuinka pohjoismaiset metsästysrodut luopuvat C.I.E tittelistä kirvoitti ajatteluani kovasti. Kun ko. kansainvälinen näyttelyvalio titteli tuli vuonna 2009 pelkäsin heti sen vaikutuksen muuttavan myös hovawart-jalostusta entistä enemmän näyttelyharrastamisen suuntaan. Se oli syy  miksi metsästäroduissa tittelistä luovuttiin. C.I.E:stä tulikin heti tavoitelluin valiotitteli Suomen hoffiharrastajien joukossa, kuten pelkäsinkin. C.I.B ja Suomen muotovalio titteli vaativat edelleen tuloksen myös palveluskoira- tai pelastuskoirakokeista, minkä vuoksi ne eivät ole kovinkaan suosittuja. Niiden valionarvosäännöt perustuvat dual-purposet -jalostamisen tavoitteisiin, eli koiralla pitää olla riittävästi ulkomuodon lisäksi myös rodulle tyypillisiä käyttöominaisuuksia. Vastaavat valionarvosäännöt ovat maassamme myös muilla saksalaisilla palveluskoiraroduilla ja myös pohjoismaisilla metsästysroduilla, kuten Suomen ajokoiralla.

Vertailen sitten hoffeja ja Suomen ajokoiria sekä muita maamme saksalaisia palveluskoirarotuja Koiranetistä laskemieni tilastojen avulla toisiinsa. Niiden valossa hovawartin status on maassamme selvästi enemmän näyttely- kuin käyttökoira.

Tarkastelen myös saksalaista hovawart jalostusta suurimman rotujärjestön RZV:n avulla. Siellä hovawartin status on käyttökoira ja yhdistyksen jalostus ja harrastus sen mukaista. RZV sai vuoden 2012 parhaan jalostusorganisaation palkinnon Euroopan suurimmalta koiralehdeltä Dogs.

Lopuksi menen tilastoista käytäntöön ja omiin ajatuksiini ja tavoitteisiini käyttöominaisuuksien jalostamisesta.






 
Takaisin