21.09.2013

Englein voitti pronssia FH-rotumestaruuskokeessa! HIENOA MANGO JA MILI!

Pienellä seurallamme Varsinaisilla Hoffeilla oli kunnia järjestää FH-rotumestaruuskoe, joka oli järjestyksessä toinen rotumme FH-historiassa Suomessa. Saksassa rodun FH-mestaruudesta on kilvoiteltu jo vuodesta 1983 lähtien ja lajin asemahan on tässä lajin ja rodun kotimaassa varsin vakiintunut. Tänä vuonna Tallivahdin hoffien kannustusjoukoilla oli vielä viime vuotista enemmän jännitettävää, kun mukana olivat sekä Cremefarben että Englein. Kuuden koirakon rotumestaruuskisaan karsittiin edellisen ja kuluvan vuoden koetulosten perusteella ja alarajaksi tuli FH2 tulos 83/100 pistettä

Aamusta asti oli siis jännittävät tunnelmat Maskun Niemenkulmalla, jossa kisakeskuksena toimi Niemenkulman Majatalo. Kokeen vastaava toimitsija-ratamestari-jäljentekijä oli Sarri Uotila, joka on myös Tallivahdin Emanzen eli Lakun emäntä ja Varsinaiset Hoffien yksi voimahahmo :-) Sarri toivotti tuomari Vesa Kuosmasen, meidät kilpailijat ja yleisön lämpimästi tervetulleeksi kokeeseen. Myös lajin maamme ykkösguruna tunnettu tuomari käytti puheenvuoron, jossa kertoi tarkastaneensa aamulla jäljen tekemisen asiantuntevuuden pellolla ja hyväksi sen havainneen. Sitten tarkistettiin koirien luoksepäästävyys ja tunnistusmerkinnät ja arvokisoille tyypilliseen tapaan vielä mitattiin että liinat olivat riittävän pitkät (min 10 m). Sen jälkeen koitti yksi päivän jännittävimmistä tilanteista: jälkien arvonta! Mili ja Mango saivat jäljen numero 1 ja me Sissin kanssa jäljen nro 5.

Seuraavaksi ajelimme halki kauniin Maskulaisen kylämaiseman noin 8 km päässä oleville Villiläntien peltoalueille. Nekin pellot kasvavat Big Pack heinäyhtymän viljelemää hevosen laadukasta säilöheinää, jota saa Agrimarketista nimellä Suvi-säilöheinä. Ja Big Packin pellot alkavat olla jo maankuuluja hienoja jälkipeltoja ja tämä Kankaisten Kartanon viereinen peltoalue oli niin suuri, että kaikki jäljet olivat niin lähekkäin, että autoja ei enää tarvinnut siirtää kun oli kerran parkkiin ajettu! Siellä odottelivat jo muut jäljentekijämme Satu Kujala, joka on Tallivahdin Genien eli Ritun emäntä Hyvinkään Käyttökoirien riveistä sekä kokeissamme ennenkin jälkiä tehnyt Tuula Pousar Turun Käyttökoirakerhosta ja jännitys tiivistyi edelleen...

Mango oli siis ensimmäisenä tulikokeessa ja aamusta asti oli pikkuisen tihuttanut välillä vettä ja niin myös Mangon suorituksen aikana. Keli oli kuitenkin vielä melko aamutyyni ja olosuhteet sikäli kohdillaan! Mango ei valitettavasti ollut parhaassa vireessään. Sen keskittyminen pätki ja se pysähteli selvästi tavallista enemmän ja esineilmaisukin oli sille epätyypillisen heikkoa, mutta se selvisi jäljen loppuun asti ja teki myös päivän ensimmäisen hyväksytyn tuloksen 72/100 pistettä. Siitä oli hyvä muiden jatkaa ja odotukset olivat korkealla, kun seuraavana oli vuorossa edellisenä vuonna lajimme ensimmäiseksi rotumestariksi valittu Kuonomäen Sankarisoturi eli Taisto ja Niina. Hehän olivat saaneet viikko sitten komeat 96/100 pistettä ja olisivat nyt voineet 1-tuloksella tulla FH käyttövalioiksi - ja sitä me kaikki toivoimme. Lähtö olikin komea ja ensimmäinen suora erinomainen. Ensimmäisen kulman jälkeen koirakko, tuomari ja jäljentekijä hävisivät yleisön näkyvistä metsäsaarekkeen taakse ja me jäimme odottamaan. Syvä huokaus pääsi kaikilta kun metsäsaarekkeen takaa käveli pian yksin tulemaan tuomarimme Vesa: Taisto oli valitettavasti lähtenyt harhajäljelle. Tämähän on lajissa tuttua dramatiikkaa, mutta me olimme kaikki hyvin surullisia ennakkosuosikin epäonnesta.

Seuraavana lähti kolmosjäljelle Lumen Gapo eli Kaapo ja Titta. Yleisö seurasi koirakkoa monen sadan metrin päässä pellon keskellä olevan jäljen tuntumaan. Lähtö oli Kaapollakin hyvä ja varma ja se suoriutui kokonaisuudessaan omalla tasollaan ja sai hienon tuloksen 86/100 p. Neljäntenä koirakkona starttasi Dumhund´s Kerberos ja emäntänsä Kaisa. Nyt oli myös jo tuuli noussut hieman ja sekin varmasti haittasi suoritusta jo jonkun verran. Koirakko ei kuitenkaan ihan päässyt koulutustasolleen ja jälki keskeytyi kolmannessa kulmassa.

Seuraavan olimme me Sissin kanssa vuorossa ja kyllä meikäläistä taas jännitti. Mutta jossainhan sitä tällaisen keski-ikäisen tädin tarttee päästä jännittämään ja tuntemaan taas kuinka veri kohisee  - ja nyt kyllä kohisi. Sissin jälki alkoi pitkällä suoralla pieneen vastatuuleen ja se lähti siihen jo alussa hieman korkealla nenällä vähän yliolkaisella asenteella. 200 metrisellä suoralla oli 2 esinettä ja ne se ilmaisi erinomaisesti, sitten tuli piikki, jossa tuli hieman etsimistä, mutta ensimmäinen suora ja kulma olivat hieman korkeasta nenästä johtuen arvosanalla tyydyttävä. Seuraava yli 200 m suora olikin sitten myötätuuleen ja sen Sissi ajoi normaalin tapaansa hyvin varmasti ja syvällä nenällä. Sillä ollut esine oli jälleen erinomaisesti ilmaistu ja kulma taas piikki, jonka kohdalla alusta oli hyvin mätästävä ja erilainen kuin suoralla,mikä tuotti hankaluutta päästä seuraavalle suoralle. Tämä suora ja piikki kuitenkin arvosanalla erittäin hyvä. Sitten tuli taas lähes 200 m vastatuulisuora, jonka esineen se ilmaisi jälleen erinomaisesti, mutta siellä se teki niin selvän tarkistuksen ja poikkesikin pikkuisen jäljeltä, että luulin sen ylittävän harhajälkeä. Näin ei kuitenkaan ollut. Se ylitti pikkuisen seuraavan kulman ja tämä 3. suora ja kulma olivat arvosanalla tyydyttävä pääasiassa hieman korkean nenän vuoksi. Neljäs suora lähti normaalisti sivutuuleen, mutta sitten Sissi pitkän tutkimisen ja valikoinnin jälkeen päätti lähteä harhajäljelle ja suorituksemme keskeytyi. Lopputulos oli 39 p. Olin hyvin surullinen, mutta nytpä tiedän mitä pitää treenata seuraavaksi.

Päivän viimeinen kisaaja oli jo 10-vuotias rotumme ensimmäinen FH-käyttövalio Elixier´s Yrka ja Pirjo. He tekivät tutun varmaa työskentelyä, mutta eivät ihan parhaalla tasollaan. Tulokseksi tuli 82 p ja hopeaa. Näin Yrkan pojasta Kaaposta tuli uusi FH rotumestarimme ja Mangosta pronssimitalisti. Tunnelma oli hieno. Ajelimme letkassa takaisin kisakeskukseen ja seurasi upea palkintojen jako. Oma vakisponsorimme Zoo Jatar oli jälleen sponsoroinut kunnon ruokaa voittajille ja Tallivahdin upea hopeinen kiertopalkinto sai myös ansaittua huomiota.

Podiumin liepeellä muistelimme ja arvioimme vielä päivän kulkua. Kaikki oli sujunut arvokisaan kuuluvalla otteella. Jäljentekijämme onnistuivat tasaisen varmasti: jokaisen jäljeltä ajettiin tulos ja kilpailuhenki oli rehti ja kannustava!

Palkintoseremonien jälkeen seurasi koirien huoltoa ja sitten alkoi kokeen iltajuhla Niemenkulman Majatalossa. Siihen osallistui 10 innokasta FH ja/tai hoffiharrastajaa ja meidän kaikkien iloksi myös tuomarimme Vesa Kuosmanen tuli mukaan juhlaan. Kohotimme hoffeille maljan, nautimme ihanasta ruoasta ja päivän tunnelmasta myös diashown valossa. Juttu luisti ja seura oli mitä parhainta! KIITOS KAIKILLE TÄSTÄ IKIMUISTOISESTA PÄIVÄSTÄ JA MAHTAVASTI VIELÄ ONNEA MANGOLLE JA MILILLE FH RM PRONSSISTA!
Takaisin