24.05.2014

Repe suoritti luonnetestin hyväksytysti ;-)

Hyväksytty tulos tosiaan tuli ja Repe oli oma itsevarma häntää heilutteleva itsensä koko testin ajan, mutta kun ei tädit (Puputti ja Herranen) eikä meikäläinenkään saanut sitä leikkimään niin se vaikutti heikentävästi ihan kaikkiin kohtiin ja taisteluhalun laittoivat siksi -3 haluttomaksi, eli pistevähennyksiä tuli siitä -30. Repehän on neljäs koirani ja kaikki ovat tämänkin testin käyneet, eikä kukaan ole vielä niissä leikkinyt... Näillä tuomareilla sillä oli vaan kaikkeen sitten paljon vaikutusta. Kelkka Repeä hämmästytti oikeasti ja se komensi sitä kyllä vihaisesti alusta asti ja kävi kyllä itsekseen sitä suht pian noin puolen metrin päästä haistamassa, mutta sitten tuli iholle asti vasta kun houkuttelin. Se laski tuomareiden mielestä toimintakyvyn -1 vaikka pimeässä huoneessa etsikin mut helposti. No pimeitä latoja maalla riittää, mutta puskasta ei ole vielä kukaan hyökännyt. Ihmisiltä tulevaa uhkaa se ei ole koskaan kokenut. Kelkalla se oli ihan emänsä Sissin kaltainen. Molemmilla on myös vahva perusluottamus ihmisiin ja kohtaavat kaikki aina avoimesti. Laukaisuvarma Repe on myös ja hyväntahtoinen, mitä tiesin odottaakin, muissa kohdissa en valitettavasti yhdy tuomareiden näkemykseen. Taas jäi kyllä sellainen olo tästä hommasta, että ei tällaisilla testeillä ainakaan voi koiria jalostaa, koska niissä ei päästä todellisiin geneettisiin luonneominaisuuksiin kiinni. Osiopisteet siis toimintakyky -1, terävyys +1, puolustushalu +1, taisteluhalu -3 eli haluton,mikä adjektiivina ei kyllä Repen kohdalla oikein sitä mitenkään kuvaa ja sillä ei tulisi tuloksia kyllä FH2:stakaan... Hermorakenne +1, jonka yleensä kaikki koirat saavat ja sikäli se ei mittaa mitään, kohtuullisen vilkas +2, hieman pehmeä +1, hyväntahtoinen luoksepäästävä +3, +++ laukaisuvarma, eli yht. 75 p. Tärkeät osiot olivat hyväksyttyjä, eli justiinsa hyväksytty tulos. Kaikkiaan Repe oli samanlainen kuin olisi ollut koiranäyttelyreissulla, eli sikäli ei homma sitä stressannut lainkaan.

Kyllä taas vahvistui se käsitys, mikä luonnetesteistä meikäläisellä on jo pian 10 vuotta ollutkin, että ne todellakin suosivat pehmeitä ja teräviä, voimakkaasti ärtyviä ja reagoivia koiria, jotka luonteeltaan vastaavat enemmän ärhäkkää paimenkoiraa kuin hyvin hermonsa ja itsekontrollinsa säilyttävää pihavahtia. Paimenkoirathan ovat pk-lajeissa hyvin suosittuja maassamme muissa lajeissa paitsi FH:ssa. Meikäläisen omista neljästä koirasta voi sanoa, että suoritustehoon ja koulutettavuuteen pk-lajeissa luonnetestitulos korreloi negatiivisesti, eli mitä parempi lt-tulos on koirillani ollut sitä heikompi läpivientikyky ja koulutettavuus on ollut. Ja meikäläisen koiraihanne ei kyllä valitettavasti vastaa luonnetestin koiraihannetta juuri mitenkään. Haluan että koirani ovat ystävällisiä ja varmoja koiria kaikissa tilanteissa, vaikka vahtivatkin aktiivisesti reviiriään. Entistä tärkeämpänä nyt näen sen, että koiran oppimiskyky ja läpivientikyky puntaroidaan parhaiten käyttökokeissa ja niissä tulisi tuloksia saada jo nuorella koiralla.

Testin tulosten kuultuaan ihmiset, jotka tuntevat Repen ihmettelivät niitä avoimesti ja testin toteutus herätti kysymyksiä mm. kuinka luonnetestituomarit valitaan ja koulutetaan ja kuinka näitä testejä valvotaan. Nämä ovat kyllä hyviä kysymyksiä, sillä luonnetestituomariksi pääsee kuka vaan tavallinen ihminen, joka saa koirakerholtaan suosituksen koulutukseen. Testaajat eivät pääsääntöisesti ole mitään koira-alan ammattilaisia, saatika käyttäytymistieteilijöitä. Koulutus siihen kestää joitakin viikonloppukursseja ja kukaan ei näitä testauksia valvo, eikä niitä ole tietääkseni kukaan jaksanut edes tosissaan tutkia. Ja luonnetestiinhän saa osallistua vain kerran, jos ei suoritus tule jostain syystä hylättyä ekakerralla. Me teimme siskoni kanssa 8 vuotta sitten n. 800 hoffin luonnetestistä tutkimuksen ihan huviksemme, kun ammatikseen soveltuvuutta kerta muutenkin tutkimme. Luonnetesti on monin osin ongelmallinen jo pisteytysraketeeltaan. Meidän olisi kuulema kannattanut  jatkaa tutkimusta ihan viralliseksikin akateemiseksi tutkimukseksi, mutta niin paljon emme asiasta mekään saaneet hupia. Tutkimus löytyy Kasvattajaesittelystäni.

No tulipa kuitenkin testissä käytyä ja sekin muodollisuus näin hoidettua. Olen kaikki koirani tosiaan tässäkin testissä käyttänyt n. neljän vuoden iässä. Repellä on toisekseen ollut ulkomaista jalostuskysyntääkin ja rotumme ulkomaisissa jalostuskriteereissä vaaditaan edelleen hyväksytty luonnetestitulos. Nyt se on sitten suoritettu. Nyt täytyy jatkaa hellepäivää muissa merkeissä. :-) Latasin testivideot Repen working-dog.eu sivulle, josta niitä voi käydä katsomassa.
Takaisin